Obilježena 17. godišnjica smrti generala Mehe Karišika Keme

U haremu Alipašine džamije, u ponedjeljak 28. decembra 2015. godine, porodica, saborci i prijatelji polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježili su godišnjicu smrti velikog patriote i generala Mehe Karišika Keme.
Obilježena 17. godišnjica smrti generala Mehe Karišika Keme

U ime Općine Centar cvijeće su položili prof. dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća i njegov savjetnik Haris Vlajčić.

-General Kemo Karišik je veliki sin i dokazani patriota u odbrani države BiH. On je uzor mladim generacijama kako se država čuva i brani i izgrađuje na evropskom putu, istakao je predsjedavajući Ajnadžić.

 

U ime Udruženja generala ARBiH, Džemal Merdan podsjetio je na sve zasluge Karišika kao prvog komandanta Patriotske lige.

-Bio nam je kao otac, učio nas je kako da živimo i kako da radimo. Naš Kemo bio je i karizmatičan i optimističan i teško je njegovo djelo opisati u nekoliko rečenica. Kao komandant Patriotske lige BiH obišao je cijelu Bosnu i Hercegovinu, tada je počeo koristiti ime Kemo. Dovoljno je danas da kažemo komandant Kemo i da svi znamo na koga mislimo, kazao je Merdan.

 

Karišik, koji je bio na čelu Patriotske lige, ostat će zapamćen po tome što je sa svojim užim štabom organizovao prvo savjetovanje komandanata regionalnih štabova Patriotske lige i članova Glavnog štaba Patriotske lige u Mehuriću 1992. godine, kada je napravljena strategija za odbranu Republike BiH.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti