Uručena medicinska oprema za potrebe Službe za medicinsku pomoć

U prostorijama Javne ustanove „Dom zdravlja Kantona Sarajevo“, u ponedjeljak 28. decembra 2015. godine upriličena je primopredaja medicinske opreme koju je Općina Centar Sarajevo nabavila u svrhu opremanja Službe za medicinsku pomoć formirane pri Domu zdravlja KS - Organizaciona jedinica Centar.
Uručena medicinska oprema za potrebe Službe za medicinsku pomoć

 

Za nabavku po četiri seta opreme, koja će biti raspoređena u objektu Doma zdravlja Vrazova i ambulantama porodične medicine, iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 39.000 maraka.

 

U ime načelnika Dževada Bećirevića, ugovor o primopredaji opreme uručila je Jasna Beba, sekretar općinskog organa uprave koja je ovom prilikom istakla da Općina Centar predvođena načelnikom Bećirevićem ima višegodišnju praksu nabavke medicinske opreme za potrebe ove javne ustanove, a sve s ciljem unapređenja kvalitete zdravstvene zaštite naših sugrađana.

-Doniranu opremu će koristiti Služba za medicinsku pomoć koja je formirana pri ovoj ustanovi. Vjerujem da će kao i do sada ova oprema biti od velike koristi, prije svega našim sugrađanima. U slučaju vanrednih situacija pomenuta medicinska služba kao i donirana oprema biće stavljeni na raspolaganje Civilnoj zaštiti Općine Centar, kazala je Beba.

 

Direktor JU „Dom zdravlja KS“ Milan Mioković naglasio je da je donacija Općine Centar vrlo vrijedna.

-Posebno smo zahvalni načelniku Bećireviću. S obzirom da imamo višegodišnju uspješnu saradnju sa Općinom Centar, za narednu godinu planiramo uputiti novu molbu za donaciju potrebne medicinske opreme, te za obnovu objekata ambulanti porodične medicine kako bismo imali još bolju zdravstvenu zaštitu naših pacijenata, kazao je Mioković.

 

O samoj namjeni donirane opreme govorio je prim. dr. Zaim Jatić, šef porodične medicine JU „Dom zdravlja KS“ i rukovodilac Službe za medicinsku pomoć.

–Danas smo dobili vanjski defibrilator kojeg koristimo u slučaju prestanka rada srca pacijenta koji je prilagođen i za odrasle i za djecu. Dobili smo i setove laringijalnih maski koje su potrebne kod prestanka disanja. Uz pomoć „ambu balona“, koji se također nalazi u doniranoj opremi, u pluća pacijenta utiskujemo zrak čime mu omogućavamo takozvano vještačko disanje. Također, dobili smo i oksigen koncentrator čija je uloga da uzima kiseonik iz zraka kojeg mi dajemo pacijentu, a ovaj uređaj zamjenjuje teške boce sa kiseonikom koje se brzo isprazne, objasnio je Jatić.

 

Primopredaji medicinske opreme u ime Općine Centar prisustvovali su i Mustafa Resić, savjetnik načelnika, Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu, Fahrudin Kurtović, pomoćnik načelnika za finansije i Osmo Babić, pomoćnik načelnika za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti