Udruženje slijepih KS izrazilo zahvalnost Općini Centar na ugradnji staze za slijepe u Ferhadiji

Rekonstrukcija Ulice Ferhadija, na dionici od Ulice Čemaluša do Vječne vatre, odvija se planiranom dinamikom. Općina Centar Sarajevo za realizaciju ovog projekta u budžetu za 2015. godinu izdvojila je 440 hiljada maraka.
Udruženje slijepih KS izrazilo zahvalnost Općini Centar na ugradnji staze za slijepe u Ferhadiji

Završetak radova na terenu prvobitno je bio planiran do 8. januara 2016. godine, ali s obzirom na to da su vremenski uslovi pogodovali izvođaču radova, rekonstrukcija ove ulice trebala bi biti završena i ranije, odnosno do kraja 2015. godine.

 

Većina radova na terenu je završena, uklonjene su stare betonske ploče, rekonstruisana je vodovodna mreža sa priključcima, izmijenjen tamponski sloj i položene granitne ploče.

 

Mnogi sugrađani zadovoljni su realizacijom ovog projekta, ali među njima se posebno ističu članovi Udruženja slijepih Kantona Sarajevo. Naime, pri realizaciji ovog projekta, na inicijativu Udruženja slijepih KS, Općina Centar predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem prva je u Kantonu Sarajevo, pri rekonstrukciji ulica počela ugrađivati i taktilne vodilice za slijepe.

 

Direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo Fikret Zuko, sa izvođačem radova, obišao je gradilište kako bi testirao vodilice.

 

Zuko je izrazio zadovoljstvo realizacijom projekta, te dodao da su vodilice otporne na mraz, sol, a i na mašine koje će čistiti ulice od snijega.

- Općina Centar Sarajevo pruža razne oblike podrške našem Udruženju, a ugradnja vodilica je novi pristup, koji ima za cilj da se slijepim osobama omogući što samostalnije kretanje i veća socijalna uključenost. Nadamo se da će i druge općine, kako u Kantonu Sarajevo, tako i u BiH, slijediti primjer Općine Centar, naglasio je Zuko.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti