Održana 41. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

U utorak, 22. decembra 2015. godine održana je 41. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo. Sjednicu je vodio prof. dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Vijeća.
Održana 41. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

U 2016. godini Budžet Općine 41.672.400 KM

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici usvojilo predloženi budžet Općine Centar za 2016. godinu, sa pripadajućom odlukom o njegovom izvršavanju.

 

Budžet Općine Centar za 2016. planiran je u iznosu 41.672.400 KM, koliko iznose i rashodi, i veći je za 1.471.555 KM u odnosu na sredstva planirana Nacrtom budžeta.

 

Načelnik Dževad Bećirević, koji je i predlagač ovog najznačajnijeg godišnjeg općinskog dokumenta, izrazio je zadovoljstvo što je budžet Općine Centar već dugi niz godina veoma stabilan sa redovnim prilivom sredstava te da je planirani iznos, kao i proteklih godina, dovoljan za finansiranje velikog broja projekata. Također je naglasio da je usvojen najveći broj projekata koje su kao prioritetne predložili građani tokom javne rasprave, kao i amandmana koje su uputili vijećnici. Na ovoj sjednici Općinskog vijeća usvojen je i amandman da se u budžetu obezbijedi 100.000 KM za sufinansiranje otkupa objekta u Neumu za rehabilitaciju pripadnika boračke populacije sa područja općine Centar.

 

U raspravi je naglašeno da je budžet za narednu godinu više razvojni nego socijalni u odnosu na prethodne godine, s obzirom na činjenicu da kapitalna izdvajanja iznose oko 16 miliona kako bi se i dalje stvarali uvjeti za brži razvoj i zapošljavanje. Uz to ostaju značajna izdvajanja za socijalnu zaštitu i brigu o boračkoj populaciji kao i za niz aktivnosti i projekata iz oblasti koje nisu u nadležnosti Općine kao što su obrazovanje, kultura, sport, zdravstvo i drugo.

 

Kad je riječ o infrastrukturnim projektima (izgradnja i sanacija cesta, stepeništa i pješačkih staza, sanacija klizišta, javne rasvjete i drugo) za tu namjenu planirano je 7,6 miliona maraka, a prioritet će biti izgradnja vodovoda Nahorevo, za što je obezbijeđeno oko 1,5 milion maraka. Među prioritetima su i izgradnja lokalne ceste Podgaj-Tekija te projekti energetske efikasnosti odnosno utopljavanja objekata škola i vrtića. Jedan od značajnijih projekata u narednoj godini koje će sufinansirati Općina Centar je i izgradnja garaže u objektu Centra za sport i rekreaciju.

 

Vijećnici su uputili pohvale načelniku i službama za dobru pripremu usvojenog budžeta od 41 milion za narednu godinu i iskazali zadovoljstvo stabilnim izvorima finansiranja.

 

U ime građana i Savjeta Mjesne zajednice Soukbunar vijećnik Eso Tucaković načelniku Bećireviću uručio je zahvalnicu za sve što je za vrijeme uspješnog načelničkog mandata proteklu deceniju učinio za vidno poboljšanje uvjeta života za stanovnike Soukbunara, a naročito na sanaciji opasnih klizišta tako da su se stekli uvjeti za legalizaciju izgrađenih objekata.

 

 

Usvojen Program rada Vijeća u 2016. godini

Na ovoj sjednici je usvojen predloženi Program rada Općinskog vijeća u 2016. godini, uz nekoliko dopuna koje su predložili vijećnici. Program je urađen po kvartalima i sadrži normativno-programski i tematsko-izvještajni dio aktivnosti Vijeća.

 

Za narednu godinu planirano je, između ostalog, usvajanje izmjena i dopuna temeljnih akata – Statuta Općine, Poslovnika o radu Općinskog vijeća, Pravila mjesne zajednice te usvajanje Strategije razvoja Općine od 2016. do 2022. godine. Na dnevnom će biti i donošenje Odluke o dodjeli i prodaji stanova kojima raspolaže Općina Centar i Odluke o zakupu stanova u vlasništvu Općine.

 

Kada je riječ o planskom uređenju prostora, Vijeće će raspravljati o urbanističkim projektima: „Gimnazija-garaža“, „Tehnički fakultet–Koševo“, „Lora–Poljine“, „Šenoina“, „Pošta–Sud“, „Arboretum–Slatina“, „S1–Jagomir II“. Planirano je i donošenje programa parkiranja na području Općine.

 

Tematske sjednice Općinskog vijeća bit će posvećene pitanjima: Urbanizam – građenje – inspekcija, sa posebnim osvrtom na uticaj korekcija regulacionih planova na gradnju na području općine Centar; Stanje zagađenosti zraka i druga ekološka pitanja te vodosnabdijevanje područja Općine; Akcioni plan unapređenja energetske efikasnosti; Turizam; Gender akcioni plan; Stvaranje ambijenta za bolji odgoj i vaspitanje djeteta; Aktuelna bezbjednosna situacija i stanje javnog reda i mira, sa posebnim osvrtom na problem maloljetničke delikvencije; Unapređenje kvaliteta života osoba treće životne dobi i drugo.

 

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti