Poboljšanje uslova obrazovanja na području Centra

Komisija Općinskog vijeća za obrazovanje organizovala je sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa područja Centra i iz JU „Djeca Sarajeva“. Osim članova pomenute Komisije, sastanku koji je vodio Senad Alić predsjednik Komisije, također su prisustvovali i predsjedavajući Općinskog vijeća Centar prof. dr. Nedžad Ajnadžić i vijećnik Velija Katica.
Poboljšanje uslova obrazovanja na području Centra

Alić je kazao da je ovo tradicionalni sastanak krajem svake kalendarske godine na kojem se sumiraju dosadašnji rezultati saradnje, te na kojem se predlažu eventualna poboljšanja.

-Općina Centar je veoma bogata općina kada vidimo da je na našem području smješteno 11 osnovnih i 14 srednjih škola, te 10 vrtića. Predstavnici naše Komisije su obišli većinu škola iz Centra kako bismo napravili analizu stanja i potreba koje imaju obrazovne ustanove smještene na našem području. Za poboljšanje uslova nastavnog procesa u 11 osnovnih škola tokom 2013-2015. godine Općina Centar je uložila 212.500 KM dok je u srednje škole na svom području tokom tog perioda uloženo 143.300 KM. Naše namjere su da ova sredstva trošimo što transparentnije, istakao je Alić.

Predsjedavajući Ajnadžić je ovom prilikom naglasio da postoji dobra saradnja između Općine i školskih ustanova.

–Iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem svake godine pokušavamo podržati što veći broj projekata iz ove oblasti. Zakonodavna i izvršna vlast naše Općine podržava presudu Ustavnog suda FBiH da predškolski odgoj i osnovno obrazovanje budu u ingerenciji lokalne zajednice i mi smo spremni da preuzmemo tu vrstu nadležnosti. Kad je u pitanju reorganizacija osnovnih škola u Kantonu Sarajevo mi podržavamo svako racionalno rješenje koje vodi ka kvalitetnijem obrazovanju, ali nećemo nikada podržati ukidanje škola. Kakvo je naše opredjeljenje u tom pogledu govori podatak da smo u općinskom budžetu za narednu godinu planirali finansijska sredstva za početak izgradnje objekta osnovne škole na Šipu. Također planiramo izdvojiti više sredstava za projekte koje realizuju vaše škole, povećati sredstva za stipendiranje srednjoškolaca i studenata sa našeg područja, te izdvojiti sredstva namijenjena za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju naših sugrađana Roma što je dobar iskorak ka njihovoj resocijalizaciji. S ciljem povećanja sigurnosti naše djece naredne godine ćemo u dvorištima svih osnovnih škola iz Centra pregledati i otkloniti eventualne nedostatke na mobilijaru, naveo je Ajnadžić.

 

U nastavku sjednice svi prisutni su se složili da postoji veoma dobra saradnja sa Komisijom za obrazovanje i općinskim službama Općine Centar.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti