Održan sastanak sa predsjednicima savjeta i sekretarima mjesnih zajednica Centra

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar prof. dr. Nedžad Ajnadžić održao je 17. decembra 2015. godine sastanak sa predsjednicima savjeta i sekretarima 15 mjesnih zajednica Općine Centar o implementaciji nove metodologije vođenja javnih rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar za naredne godine, te o drugim aktuelnim pitanjima.
Održan sastanak sa predsjednicima savjeta i sekretarima mjesnih zajednica Centra

Na početku sastanka Ajnadžić je upoznao prisutne da je jako bitno da se svi uključe u aktivnosti koje ustanovljavaju novi odnos ove metodologije o jako važnim i bitnim pitanjima, te dodao da je Odluka Općinskog vijeća o interesnom integriranju mjesnih zajednica u javnoj raspravi bila dobra namjera i dobar rezultat i da su spremni svaku vrstu nedostataka otkloniti.

Predsjednik Komisije za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima Samir Fazlić je nakon iznesenih prijedloga, primjedbi i sugestija predsjednika savjeta mjesnih zajednica o metodologiji koja je implementirana u ovoj godini na javnim raspravama, iznio prijedloge i stavove Komisije, a to su da se javne rasprave urbanih mjesnih zajednica održavaju u sali Općine Centar zbog blizine, a ruralne u prostorijama mjesnih zajednica, zatim da savjeti mjesnih zajednica organizuju tematske zborove o važnijim pitanjima kojim bi se objasnila određena problematika. Jedan od prijedloga je i da se organizuje dan otvorenih vrata u prostorijama mjesnih zajednica gdje će državni službenici biti prisutni po jedan dan i davati odgovore građanima. Mirsada Lingo, pomoćnica načelnika za lokalnu samoupravu, objasnila je da će dopis sa svim navedenim prijedlozima biti upućen načelniku Dževadu Bećireviću koji će se očitovati o tom pitanju.

 

Nakon prijedloga, primjedbi i sugestija o ovom pitanju zaključeno je da će princip integracije mjesnih zajednica u javnim raspravama o budžetu biti zadržan za sljedeću godinu i to po principu dvije mjesne zajednice, a mogu da budu i tri ako tako procijeni Komisija za budžet, Komisija za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima i pomoćnica načelnika za lokalnu samoupravu kao i ostale izmjene na osnovu današnjih prijedloga, između ostalog da se organizuje javna rasprava za sve zainteresovane, a to su komunalne javne ustanove, odnosno firme koje surađuju sa Općinom, udruženja, građani, savjeti i njihovi predsjednici, sekretari, sve službe koje su neophodne na toj raspravi, u velikoj sali Općine na kojoj će se isključivo raspravljati samo o kapitalnim projektima.

 

Na kraju je predloženo da se razmotre i mogućnosti o implementaciji novog administrativnog ustrojavanja mjesnih zajednica i stvaranja novih koje će biti funkcionalnije.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti