Aktivnosti na izgradnji dječijeg igrališta na Grdonju

U Općini Centar održan je sastanak sa direktorom Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almirom Bijedićem. Osim predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar prof. dr. Nedžada Ajnadžića sastanku su prisustvovali i vijećnici Hamdija Hasanović, Mustafa Mulić i Senad Alić.
Aktivnosti na izgradnji dječijeg igrališta na Grdonju

Na početku sastanka predsjedavajući Ajnadžić je kazao da je ovo drugi sastanak koji je organizovan s ciljem da se projekat izgradnje dječijeg igrališta i sportske plohe na Grdonju pored napuštenog objekta seizmološkog zavoda dovede do kraja. Građani sa ovog područja su svaki put na javnim raspravama naglašavali problem nedostatka sportskih sadržaja i nekog sadržaja za igru najmlađih.

 

-Naše namjere su da Općina Centar uloži finansijska sredstva u pomenutom projektu i park ostavi na korištenje građanima ne ulazeći u imovinsko-pravnu strukturu  vlasništva Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Planiramo administrativno-tehničke pripremne poslove okončati na vrijeme kako bismo mogli u rebalansu budžeta naredne godine planirati potrebna finansijska sredstva za ovu namjenu. Slično rješenje smo uspjeli pronaći i za područje Soukbunara gdje je u toku izgradnja novog dječijeg igrališta. Izvršna i zakonodavna vlast Općine Centar ima interes da uloži finansijska sredstva kako bi se ovaj prostor uredio i doveo do krajnje namjene, a da vlasništvo ostaje Zavodu. Sav ugrađeni mobilijar bi ispunjavao najveće sigurnosne propise s ciljem zaštite djece, naveo je Ajnadžić.

 

Samu inicijativu za izgradnju igrališta na Grdonju je podržao i direktor Zavoda koji je kazao da je ovo dobra ideja i da bi ovaj prostor samim uređenjem dobio na svojoj vrijednosti, jer bi okolno stanovništvo više cijenilo ovaj uređeni lokalitet.

 

-Naš Zavod je samo korisnik, dok je Vlada Federacije BiH vlasnik objekta seizmološkog zavoda i okolnog zemljišta ukupne površine oko šest dunuma. Stoga je potrebno da prema Vladi Federacije BiH uputite inicijativu kako bi dobili potrebno odobrenje za izgradnju igrališta na ovom lokalitetu, naglasio je Bijedić.

 

Na pomenutom lokalitetu Općina Centar bi finansirala hortikulturno uređenje i oplemenjenje jednog dijela zemljišta sa postavljenim parkovskim klupama i jednim dijelom na kojem će biti postavljen dječiji mobilijar za igru: ljuljačke, klackalice, tobogani... U drugom dijelu zemljišta planirana je izgradnja multifunkcionalne sportske plohe. Svi ovi sadržaji bi bili smješteni na površini od oko 1. 000 metara kvadratnih. Ovaj prostor bi također imao postavljenu zaštitnu ogradu i javnu rasvjetu.

 

Na kraju sastanka je dogovoreno da Općinsko vijeće Centar na narednoj sjednici uputi prema Vladi Federacije BiH inicijativu za dobijanje odobrenja za početak izgradnje dječijeg igrališta i sportske plohe na Grdonju.

 

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti