Održana prva radionica u okviru projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja LIFE

Nakon što je 11. decembra ove godine načelnik Općine Centar Dževad potpisao ugovor kojim je ozvaničeno pristupanje ove Općine projektu privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja (LIFE), kojeg realizuje Međunarodna finansijska korporacija (International Financial Corporation - IFC), a koja djeluje kao grupacija Svjetske banke, u srijedu 16. decembra ove godine održana je prva radionica na kojoj su učestvovali predstavnici svih općinskih službi Centra
Održana prva radionica u okviru projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja LIFE

 

Na radionici je prisutnima objašnjeno da će se kroz ovaj projekat pokušati ubrzati postupci i procedure tokom izdavanja dozvola, saglasnosti i uvjerenja koje Općina Centar izdaje građanima i privrednicima, čime će se lakše dolaziti do potrebnih dozvola i omogućiti bolje investiranje u općini Centar.

 

Ovaj projekat će biti proveden kroz pet faza koje podrazumjevaju: priprema i pregled inventara svih upravnih postupaka, konsultacije sa poslovnim i civilnim sektorom, analiza i priprema preporuka za pojednostavljenje postupaka, institucionalno usvajanje preporuka i početak implementacije, te verifikacija i implementacija preporuka-uspostava elektronskog registra dozvola.

 

Radionici je prisutvovao i načelnik Bećirević koji se zahvalio predstavnicima Svjetske banke što su odabrali Općinu Centar za realizaciju ovakvog projekta.

–Mi smo administrativno najopterećenija Općina u državi, jer imamo najviše zahtjeva raznih vrsta i nama svako malo poboljšanje može donijeti veliku korist u radu. Očekujem da se nakon realizacije ovog projekta naprave poboljšanja u svakom segmentu i mislim da ćete biti prijatno iznenađeni kada vidite koliko smo mi sami unijeli pozitivnih trendova u naš rad i poslovanje. Svi uposleni će dati svoj maksimalan angažman u ovom projektu kako bismo ga umjesto za predviđenih 12 mjeseci završili u što kraćem vremenskom roku. Ovo je izuzetna prilika da ukažemo kantonalnim i višim nivoima vlasti na potrebne izmjene zakona za dobrobit svih lokalnih zajednica, kazao je Bećirević.

 

Projekat finansira Ambasada Velike Britanije BiH u iznosu od 130.000 KM, a Općina Centar učestvuje sa 8.000 KM.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti