Kontinuirana briga o starim osobama u Centru

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar prof. dr. Nedžad Ajnadžić organizovao je sastanak sa članovima Savjeta za koordinaciju funkcionisanja aktivnosti u izgradnji Centra za zdravo starenje kojeg čine predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar, nevladinog sektora i predstavnika penzionera.
Kontinuirana briga o starim osobama u Centru

Kako je Ajnadžić istakao, cilj sastanka je utvrđivanje koncepta funkcionisanja Centra za zdravo starenje, čije otvaranje se očekuje uskoro u prostorijama nekadašnjeg restorana ''La Famiglia'' u Maršala Tita 12, te poboljšanje statusa i zdravstvene zaštite penzionera sa područja naše općine.

–Ove teme će također biti na dnevnom redu tematske sjednice Općinskog vijeća Centar koja je planirana da bude održana tokom prva tri mjeseca naredne godine. Također želim da vas upoznam da je načelnik Općine Dževad Bećirević i Općinsko vijeće u cijelosti za ideju otvaranja Centra za zdravo starenje. U planu je otvaranje centara ovog tipa i za područje Nahoreva i Soukbunara, kazao je Ajnadžić.

 

Na početku sastanka Varja Nikolić, vijećnica i inicijator ideje o otvaranju jednog ovakvog Centra naglasila je da je dugogodišnje iskustvo u radu sa osobama treće životne dobi prenijela u novi Centar za zdravo starenje naše općine.

–Tokom trajanja javnih rasprava o nacrtima Budžeta Općine Centar i Programa rada Općinskog vijeća Centar za 2016. godinu, po mjesnim zajednicama smo proveli anketu među starijom populacijom sa pitanjima šta bi oni željeli da imaju u okviru našeg Centra. Kada obradimo dobijene podatke oni će nam poslužiti kao dobra osnova za funkcionisanje našeg novog Centra. Takođe je planirano da u narednom periodu nevladin sektor, zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar, provede anketiranje među slabo pokretnim i nepokretnim starijim osobama odakle ćemo dobijene podatke iskoristiti i da dopremo i do ovog dijela stare populacije, navela je Nikolić.

 

Predsjednica općinske Komisije za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i porodične medicine Gjulera Dedović-Halilbegović je ovom prilikom kazala da su starije osobe uz malu djecu najosjetljivija populacija.

–Otvaranje novog Centra će također puno značiti i radno sposobnim ljudima, jer će njihovi roditelji moći cijeli dan boraviti u sigurnom prostoru. Kao komisija Općinskog vijeća planiramo za osobe iz Centra za zdravo starenje povremeno mjeriti šećer u krvi, pritisak i gustinu kostiju. Također je u radu Centra predviđen fizioterapeut koji bi radio fizikalne vježbe sa starijim osobama, objasnila je Halilbegović, dok je predsjednica općinske Komisije za statusna pitanja građana treće životne dobi Zora Ostojić dodala da su tokom proteklih godina u općinskom budžetu izdvajana finansijska sredstva za realizaciju projekata poput tuđe njege i pomoći za stariju slabo pokretnu populaciju, za plaćanje lijekova koji nisu na esencijalnoj listi, za jednokratne novčane pomoći u okviru projekta „Hljeb i mlijeko za penzionere“ te je također u FIS-u realizovan projekat rekreacije za osobe treće životne dobi.

 

Sastanku su također prisustvovali i Emina Osmanagić (Asocijacija XY), Ragib Avdić (sindikat penzionera općine Centar) i doktorica Alma Muslimović.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti