Uručeni ključevi za četiri romske porodice na Gorici

Nakon što je u prostorijama Općine Centar Sarajevo upriličeno potpisivanje Ugovora o korištenju stanova između Općine Centar, koju zastupa načelnik Dževad Bećirević i četiri romske porodice kojima su stanovi dodijeljeni, u srijedu 16. decembra 2015. godine u romskom naselju Gorica, na lokalitetu Crnog Vrha, održana je i svečana primopredaja ključeva četiri stambene jedinice pomenutim porodicama.
Uručeni ključevi za četiri romske porodice na Gorici

Stanovi su izgrađeni u okviru projekta „Akcija Roma“ za podršku socijalno-ekonomskoj inkluziji Roma u BiH, kroz stambeno zbrinjavanje, društveno-ekonomske mjere sa proaktivnim učešćem lokalnih vlasti i drugih zainteresiranih grupa, koji finansira Evropska unija s 2,5 miliona eura, uz sufinansiranje lokalnih vlasti s 545.037 eura. Implementator projekta je humanitarna organizacija „Hilfswerk Austria International“ u BiH u saradnji sa njemačkom nevladinom organizacijom Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland (ASB) za BiH, te romskim udruženjem „Kali Sara-Crna Sara“.

 

Općina Centar jedna je od 14 općina koja značajno podržava inkluziju Roma, a u implementaciji ovog projekta je učestvovala sa 80.000 KM, te je obezbijedila zemljište za izgradnju stambenih jedinica sa svim potrebnim dozvolama.

 

Ceremoniji primopredaje stanova, osim delegacije Općine Centar koju su činili načelnik Dževad Bećirević i Jasna Beba, sekretar općinskog organa uprave, prisustvovali su i Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Vlado Pandurević, program menadžer EU, Suzana Jašarević, direktorica Hilfswerk Austria International za BiH, Elmir Bojadžić, direktor organizacije Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland (ASB) za Jugoistočnu Evropu, Dervo Sejdić, predstavnik Roma, te predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

 

Čestitajući korisnicima useljenje u nove stanove načelnik Bećirević je istakao da je zadovoljan što je Općina Centar bila učesnik u realizaciji ovog jako bitnog projekta kojim su dokazali opredjeljenje da stambeno zbrinu sve domicilne stanovnike romske nacionalnosti na području ove lokalne zajednice.

–Svi znamo šta znači krov nad glavom i koliko je ovo sretan dan za porodice koje su dobile stan, naglasio je Bećirević te dodao da Općina Centar na tome neće stati i nastavit će pomagati kao što je radila i do sada, ne samo u domenu stambenog zbrinjavanja, nego i u redovnom školovanju romske djece, kao i projekte namijenjene za pomoć starim i bolesnim.

 

 

Mirela Buhać, koja živi sa mužem i petogodišnjim sinom dobila je ključeve stana i kroz suze radosnice se zahvalila predstavnicima Općine Centar.

- Živjela sam na Koševskom brdu kao podstanar šest godina i plaćala kiriju. Nije bilo nimalo lako, ali zahvaljujući dobrim ljudima riješili smo barem stambeno pitanje, ispričala je Mirela, dodajući da muž i ona nigdje ne rade.

 

Svoju sreću nije krio ni samohrani otac Haris Hasanović kojem je supruga umrla na porođaju.

-Puno mi znači što sam dobio stan jer se više ne moram brinuti gdje ću sa svojim djetetom. Nezaposlen sam i nadam se da ću riješiti i taj problem i obezbijediti bolju budućnost svome sinu, kazao je Hasanović.

 

Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, istakao je važnost projekta "Akcija Roma" u okviru kojeg su stambene jedinice izgrađene.
-Ovo je projekat Evropske unije vrijedan 2,5 miliona eura i implementira se u cijeloj Bosni i Hercegovini. Stambeno zbrinjavanje Roma je veoma važno, ali važnije je osiguranje njihovog prava i odgovarajućeg učešća te integracije u cjelokupne društvene tokove, rekao je Daviddi.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti