Održana 40. sjednica Općinskog vijeća Centar

Redovna 40. sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo održana je 14. decembra 2015. godine. Sjednicu je vodio predsjedavajući Vijeća prof. dr. Nedžad Ajnadžić.
Održana 40. sjednica Općinskog vijeća Centar

Čestitke ''Najnačelniku decenije'' Dževadu Bećireviću

Općinsko vijeće je čestitalo načelniku Općine Centar Dževadu Bećireviću titulu ''Najnačelnika decenije'' koju mu je dodijelila Nezavisna agencija Evropskog udruženja menadžera i časopisa ''Euromanager'' za izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Evrope, po odluci žirija sastavljenog od najuglednijih menadžera i naučnih radnika iz regiona. Ovo priznanje je Dževad Bećirević dobio na osnovu njegovih sveukupnih rezultata u vođenju jedne od najperspektivnijih i najrazvijenijih općina u Bosni i Hercegovini tokom njegova tri načelnička mandata od 2004. godine.

 

 

Vodosnabdijevanje Nahoreva

Na dnevnom redu i ove sjednice bilo je vodosnabdijevanje područja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja.

Savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić, koji je i član radnog tima za brže rješavanje spornih pitanja i problema u realizaciji projekta vodosnabdijevanja pomenutog područja informisao je Vijeće da je Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, odlučujući po žalbi kao drugostepeni organ, poništila prvostepeno rješenje Općine Stari Grad o eksproprijaciji zemljišta gdje je izvorište Klanice. U vezi sa daljim koracima Općinsko vijeće Centar je zadužilo radni tim, u koji je sada imenovalo i vijećnicu Naše stranke Amelu Kuskunović, da intenzivira saradnju sa Općinom Stari Grad u cilju bržeg rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za zemljište izvorišta Klanice. Također je zaključeno da tokom januara naredne godine treba stvoriti pretpostavke za raspisivanje javnog poziva za odabir izvođača radova kako bi u aprilu počeli građevinski radovi na izgradnji vodovoda.

 

Nacrt odluke o finansiranju boračkih udruženja

Na prijedlog Komisije za boračka pitanja Općinsko vijeće je utvrdilo Nacrt odluke o finansiranju nevladinih i neprofitnih udruženja koja okupljaju boračku populaciju i dokument uputilo u javnu raspravu u trajanju od dvije sedmice.

Predloženom odlukom utvrđuju se način, kriteriji i uslovi finansiranja te nadzor nad utroškom sredstava koja boračka udruženja dobivaju iz općinskog budžeta. Odabir projekata i raspored sredstava će se vršiti po utvrđenim kriterijima, u cilju uključivanja većeg broja korisnika, smanjenja troškova za administrativno-tehničke i stručne poslove udruženja, efikasniji nadzor, transparentnost i kontrolu utroška. Vijeće je usvojilo zaključak da se boračke organizacije općine Centar, prije usvajanja pomenute odluke, integriraju u jedinstveni savez.

 

Najbolje mjesne zajednice i njihovi savjeti bit će nagrađeni

Na prijedlog Komisije za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima Vijeće je utvrdilo Nacrt odluke o proglašenju najbolje mjesne zajednice i savjeta mjesne zajednice, koji se upućuje u javnu raspravu u trajanju 60 dana. Odlukom je predviđeno da se svake godine dodjeljuje plaketa za najbolju mjesnu zajednicu i zahvalnica za najbolji savjet mjesne zajednice, uključujući i novčane nagrade po utvrđenim kriterijima vrednovanja doprinosa u rješavanju životnih potreba građana i daljem razvoju lokalne zajednice.

 

Ažuriran program stambene i ostale izgradnje

Vijeće je usvojilo predložene izmjene i dopune odnosno ažuriranje Programa stambene i ostale izgradnje na području općine Centar. Značajnija izmjena u Programu je što se lokacija označena kao K1 u Poslovnoj zoni Šip, koja je bila predviđena za izgradnju  stambeno-poslovnog objekta za tržište, sada usmjerava za izgradnju objekta u cilju rješavanja stambenih pitanja pripadnika boračke populacije. S tim u vezi ukazano je na obavezu da se što prije raspiše javni poziv za dodjelu zemljišta za izgradnju boračkih stanova na Šipu, čime će se ostvariti i značajni prihodi u općinski budžet.

 

Javni poziv za predlaganje kandidata za općinska priznanja u 2016.

Na ovoj sjednici usvojen je tekst Javnog poziva i kriterija za predlaganje kandidata za dodjelu priznanja Općine Centar u narednoj godini koji će biti objavljen u sredstvima javnog informiranja. U 2016. godini će zaslužnim pojedincima i kolektivima biti dodijeljeno ukupno do 16 priznanja (Povelja sa zlatnim ljiljanima, Zahvalnica sa zlatnim ljiljanom, Povelja sa grbom Općine Centar i Zahvalnica sa grbom Općine Centar) te posthumno priznanje Plaketa sa zlatnim ljiljanima čiji broj nije ograničen.

 

Stanovi na Gorici za četiri romske porodice

Općinsko vijeće je dalo saglasnost na predloženu Listu korisnika pomoći po projektu ''Roma Action (RA) – Podrška socio-ekonomskom uključenju romske populacije u BiH putem obezbjeđenja stambenih jedinica i socio-ekonomskih mjera sa aktivnim učešćem lokalnih vlasti''. Općina Centar učestvuje u tom projektu te je sa 80.000 KM sufinansirala izgradnju stanova na Gorici za četiri socijalno najugroženije domicilne romske porodice. Implementator projekta je međunarodna humanitarna organizacija Hilfswerk Austria International u saradnji sa humanitarnom organizacijom Arbeiter-Samariter-Bund i romskim udruženjem ''Kali Sara''. Kompletan projekt u vrijednosti više od tri miliona eura (od čega je grant Evropske unije 2,5 miliona eura) predviđa podršku socio-ekonomskom uključenju romske populacije za 150 porodica u 14 općina u BiH, među kojima je i Općina Centar.

 

Na ovoj sjednici usvojene su izmjene i dopune Odluke o povjeravanju uređenja dijela gradskog građevinskog zemljišta u obuhvatu Regulacionog plana ''Podgaj–Tekija'', koje se odnosi na izgradnju saobraćajnice na lokalitetu kompleksa „TMP Ahmetspahić“ sa pripadajućom infrastrukturom. 

 

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o Pravobranilaštvu Općine Centar i dalo saglasnost na novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Pravobranilaštva Općine Centar.

 

Na dnevnom redu ove sjednice bila je i informacija o realizaciji preporuka iz Konačnog izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja Općine Centar u 2014. godini koju je izvršio Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH. Općinsko vijeće je utvrdilo svoje obaveze u tom pogledu.

 

Vijećnici su i na ovoj sjednici uputili brojne inicijative i pitanja.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti