Položeno cvijeće na mjestu pogibije osam sugrađana u Gimnazijskoj ulici

U ponedjeljak, 14. decembra 2015. godine obilježena je 22. godišnjica od pogibije osam naših sugrađana ispred Osnovne škole ''Safvet-beg Bašagić'' u Gimnazijskoj ulici.
Položeno cvijeće na mjestu pogibije osam sugrađana u Gimnazijskoj ulici

 

Članovi porodica stradalih zajedno sa predstavnicima Kantona Sarajevo, Gradske uprave i općina Centar i Stari Grad, te Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. položili su cvijeće ispred spomen-ploče i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast žrtvama masakra.

 

U ime Općine Centar cvijeće su položili Mustafa Resić, savjetnik načelnika Dževada Bećirevića i Ibrahim Burazerović iz Službe za lokalnu samoupravu.

-Na ovom mjestu se desio jedan od brojnih stravičnih zločina u kojima su ubijani naši sugrađani. U opkoljenom Sarajevu postoje stotine ovakvih lokacija gdje su neprijatelji granatama ili snajperskim hicima ubijali civile koji su bili budućnost ovog grada. Uprkos ovako velikoj žrtvi naših nevinih sugrađana, ovaj grad je ostao nepokoren, jer je nezabilježena hrabrost naših branitelja sačuvala grad koji pamti svoje žrtve, čime imamo šansu da gledamo u budućnost, kazao je Resić.

 

 

Na raskrsnici ulica Gimnazijska i Obala Kulina bana tog kobnog 14. decembra 1993. godine od ispaljene granate sa agresorskih položaja živote su izgubili: Vildana Avdić, Diana Čomor, Rusmir Čopelj, Azra Hanić, Lejla i Razija Jahić, Amir Krivić i Dino Šipilović, dok je desetoro naših sugrađana teže i lakše povrijeđeno.

 

 

Obilježavanju godišnjice masakra su, kao i svake godine, prisustvovali Malik i Mesud Krivić koji su došli odati počast bratu Amiru koji je na ovom mjestu poginuo u 27. godini života. –Svake godine dolazimo da obilježimo dan stradanja našeg brata i ostalih sugrađana koji su se zatekli na ovom mjestu u trenutku pada agresorske granate. Nažalost svake godine je sve manje ljudi koji se sjete ovakvih datuma što nije dobro, jer oni koji budu zaboravili svoju historiju dobro im se ne piše, istakao je Malik.

 

 

U svom obraćanju prisutnima Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, je kazao da su u opkoljenom Sarajevu naši sugrađani ginuli u redovima za vodu kod Pivare i Daira, u Ferhadiji čekajući u redu za hljeb, na pijaci Markale, za vrijeme dženaza u Budakovićima i Buljakovom potoku, djeca su ubijana tokom sankanja na Alipašinom polju i na Bistriku.

 

Današnjem polaganju cvijeća su također prisustvovali i učenici Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti