Usklađivanje podataka katastra i zemljišne knjige o nekretninama

U prostorijama Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Sarajevu (Marka Marulića 2) su direktor Uprave Željko Obradović i načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević potpisali 22. novembra 2015. godine Sporazum o zajedničkoj implementaciji aktivnosti na sistematskom ažuriranju podataka katastra i zemljišne knjige o nekretninama.
Usklađivanje podataka katastra i zemljišne knjige o nekretninama

 

Sporazum je potpisan sa predstavnicima još 12 općina u Federaciji Bosne i Hercegovine: Novo Sarajevo, Kalesija, Lukavac, Orašje, Tuzla, Živinice, Čapljina, Kakanj, Maglaj, Zavidovići, Zenica i Ilijaš.

 

Kad je riječ o Općini Centar, sporazumom su utvrđene obaveze i nadležnosti potpisnika vezane za realizaciju sistematskog ažuriranja i usklađivanja podataka katastra i zemljišne knjige o nekretninama u katastarskim općinama Sarajevo IV i Sarajevo X.

 

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović potpisao je ugovore za izvođenje radova sa predstavnicima geodetskih firmi. Rok za realizaciju ugovora je šest mjeseci nakon čega slijedi postupak zamjene i uspostave Zemljišne knjige koji se provodi u zemljišnoknjižnim uredima nadležnih sudova.
Cilj usklađivanja podataka o nekretninama i prava na nekretninama iz katastra i zemljišne knjige je da se uspostave ažurne i međusobno povezane katastarske i zemljišnoknjižne baze podataka ili integrirane baze podataka katastra nekretnina, te korištenje tih baza podataka za povećanje stope registracije nekretnina u urbanim područjima Federacije Bosne i Hercegovine.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti