Općina Centar se priključila projektu privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja LIFE

U prostorijama Općine Centar u petak 11. decembra 2015. godine načelnik Dževad Bećirević potpisao je ugovor o saradnji čime je Općina Centar zvanično pristupila projektu privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja (LIFE), kojeg realizuje Međunarodna financijska korporacija (International Financial Corporation - IFC), a koja djeluje kao grupacija Svjetske banke. Projekat finansijski podržava Ambasada Velike Britanije BiH u iznosu od 130.000 KM, a Općina Centar učestvuje sa 8.000 KM.
Općina Centar se priključila projektu privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja LIFE

Nakon potpisivanja ugovora načelnik Bećirević se zahvalio pomenutoj organizaciji i Ambasadi Velike Britanije u BiH koje su Općinu Centar odabrale za partnera u ovom projektu. - Ovo predstavlja nastavak naših ulaganja u razvoj općine kako bismo korisnicima pružili što kvalitetniju i bržu uslugu. Općina Centar je među prvima u državi obezbjedila izdavanje izvoda iz matičnih knjiga za građane u veoma kratkom roku, te je napravila još neke pomake kako bi poboljšali našu uslugu građanima. Kao centralna gradska općina mi smo administrativno najopterećenija jedinica lokalne samouprave u cijeloj državi. Siguran sam da ćemo na kraju projekta doći do određenih poboljšanja. Na početku ćemo uraditi analizu postojećeg stanja i nakon realizacije ovog projekta planiramo uraditi prezentaciju poboljšanja i ušteda koje ćemo napraviti. Siguran sam da će ovaj projekat biti od koristi i općinskim uposlenicima i građanima, naveo je Bećirević.

 

U ime IFC-a ugovor je potpisao Tarik Šahović, menadžer projekta koji je ovom prilikom kazao da će osim Općine Centar u ovaj projekat biti uključeno 20 općina iz cijele BiH i da će projekat biti realizovan naredne tri godine.

 

–Grupacija Svjetske banke u partnerstvu sa Općinom Centar i uz podršku Britanske ambasade u BiH zajednički će raditi na ubrzanju postupaka i procedura tokom izdavanja dozvola, saglasnosti i uvjerenja koje Općina Centar izdaje građanima i privrednicima, čime će se lakše dolaziti do potrebnih dozvola i omogućiti bolje investiranje u općini Centar. Na ovaj način želimo privući strane investitore i otvoriti nova radna mjesta. U saradnji sa Općinom Centar ćemo proći kroz sve procedure i vidjeti gdje se može doći do smanjenja obima dokumentacije, skraćenja vremenskih rokova i cijene troškova u skladu sa zakonima. Plan je da ovaj projekat u Općini Centar realizujemo tokom naredne godine dana, dok po najavama načelnika Bećirevića ovaj rok bi mogao biti puno kraći, istakao je Šahović.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti