Dževad Bećirević proglašen ''Najnačelnikom decenije''

Na svečanoj ceremoniji, koja je održana 8. decembra 2015. godine u Banskom dvoru u Banja Luci, načelniku Općine Centar Sarajevo Dževadu Bećireviću je uručeno priznanje „Najnačelnik decenije“ za njegove velike uspjehe u vođenju centralne sarajevske općine posljednih deset godina.
Dževad Bećirević proglašen ''Najnačelnikom decenije''

Prilikom preuzimanja nagrade Bećirević se zahvalio i dodao da ona predstavlja potvrdu ispravnosti puta kojim ide Općina Centar, prvenstveno zahvaljujući maksimalnom zalaganju svih njenih zaposlenika te vijećnika u Općinskom vijeću u sadašnjem i ranijim sazivima koji su dali punu podršku realizaciji projekata za dobrobit ove lokalne zajednice.

 

-Građani Centra bili su stvarni inicijatori i pokretači mnogih projekata i svjestan sam da je njihova uloga bila najveći doprinos u podizanju standarda urbanog življenja. Uvijek sam vjerovao da na dobrim idejama naših građana, ustanova iz svih oblasti života i rada i idejama organizacija civilnog društva možemo graditi snažnu lokalnu zajednicu koja će biti mjesto ugodnog življenja, a istovremeno zadovoljiti i potrebe privrednika i studenata, penzionera i djece predškolskog uzrasta, naših branitelja i sugrađana koji su u teškoj materijalnoj situaciji, pripadnika nevladinog sektora... Stoga se trudimo da za građane uvijek budemo što kvalitetniji servis za ostvarivanje njihovih prava, ali istovremeno i da infrastrukturno ojačamo općinu. Iako to nije bila naša nadležnost, ulagali smo u obrazovanje, zdravstvo, kulturu, ekologiju, sport, gradski prevoz, opremali policiju i vatrogasce. Svake godine realizujemo niz projekata usmjerenih ka najugroženijim kategorijama stanovništva, naveo je Bećirević.

 

Nezavisna agencija Evropskog udruženja menadžera i časopisa Euromanager za izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Evrope, po odluci žirija sastavljenog od najuglednijih menadžera i naučnih radnika iz regiona, predložila je načelnika sarajevske Općine Centar Dževada Bećirevića za ovo priznanje na osnovu njegovih sveukupnih rezultata u vođenju jedne od najperspektivnijih i najrazvijenijih općina u Bosni i Hercegovini tokom njegova tri načelnička mandata od 2004. godine. U obrazloženju za dodjelu ovog priznanja stoji da je u Općini Centar pod vodstvom načelnika Dževada Bećirevića posljednje decenije realizovano na stotine projekata iz različitih oblasti urbanog življenja. Od 2005. godine, zahvaljujući istinskoj podršci Općine Centar privrednicima, otvoreno je sedam hiljada novih radnih mjesta gdje su dominantno zaposleni mladi ljudi sa najvišim stepenom obrazovanja iz oblasti turizma, hotelijerstva, trgovine, zanatstva i drugih djelatnosti u kojima se stvara nova materijalna vrijednost. Činjenica je da su na području općine Centar izgrađeni trgovački centri i hotelski kompleksi koji u svijetu slove za najjače brendove.

 

Ilustracije radi, u općini Centar izgrađen je prvi brendirani green hotel u BiH uz podršku kapitala Sjedinjenih američkih država. Izgrađen je park Jezero-Betanija površine osam hektara koji je postao prostor stvarne rekreacije stanovnika općine Centar. Gradeći nove objekte uspješno su rješavana i krupna infrastrukturna pitanja, među kojima i problem saobraćaja u mirovanju.

-U posljednjih deset godina u okviru podzemnih garaža, (u hotelima, trgovačkim i drugim poslovnim i stambenim objektima) samo u užoj jezgri općine izgrađeno je više od dvije hiljade novih parking mjesta. Most „Festina lente“, uz uređenje šetnice pjesnika Maka Dizdara, izgrađen 2012., uvršten je na svjetsku listu najboljih graditeljskih ostvarenja u ovom stoljeću. Imajući u vidu opasnost trusnih područja, blagovremeno smo riješili i sanirali na desetine klizišta na području općine, a samo u MZ Soukbunar uložili smo više od pet miliona maraka za ovu namjenu. Riješili smo pitanje ambulanti, prostora za kulturne sadržaje, podržali obnovu Olimpijskog stadiona na Koševu. Uveli smo nove standarde urbanog stanovanja, gradeći stepeništa, rukohvate, pješačke staze, ali i liftove i pristupne puteve neophodne za normalan život osoba narušenog zdravlja..., naglasio je Bećirević.

 

U središnjoj sarajevskoj općini koja je urbani, administrativni, poslovni, kulturni, obrazovni, zdravstveni, sportski i trgovinsko-uslužni centar prijavljeno je 7.900 pravnih subjekata iz svih djelatnosti. Veću vrijednost ovom napretku daje činjenica da su na području Centra sačuvani i obnovljeni svi parkovi i zelene površine te su dodatno izgrađeni brojni mali sportski tereni sa mobilijarom namijenjenim najmlađim. Sa privrednim razvojem riješavani su i veliki infrastrukturni projekti.

Osim ovog priznanja načelnik Bećirević je proglašen i ''Najnačelnikom opštine u BiH'' za 2012. godinu.

Pomenuta Agencija je ove godine od 2.000 nominovanih najuspješnijih menadžera i kompanija u BiH odabrala 33 najbolje. Tako su u Banskom dvoru u Banja Luci  uručene nagrade za najmenadžere i šampione biznisa, najboljeg ambasadora, ministara, premijera, načelnika, najuspješniju banku, aerodrom, hotel, za najveće investicije u BiH, a dodijeljene su i nagrade za životno djelo.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti