Općina Centar ozvaničila učešće u projektu ''Etika u filozofiji življenja''

U Općini Centar Sarajevo 10. decembra 2015. godine upriličeno je potpisivanje memoranduma o razumijevanju između ove institucije i Udruženja „Djeca stubovi svijeta“ čime je Općina Centar zvanično pristupila projektu „Etika u filozofiji življenja“ kojeg realizuje ovo Udruženje.
Općina Centar ozvaničila učešće u projektu ''Etika u filozofiji življenja''

U ime Općine Centar memorandum je potpisao predsjedavajući Općinskog vijeća Centar prof. dr. Nedžad Ajandžić i tom prilikom naglasio da je Općinsko vijeće na posljednjoj sjednici jednoglasno prihvatilo inicijativu za potpisivanje ovog dokumenta čime se daje puna podrška realizaciji pomenutog projekta.

–Znanje je najbolji resurs u koji treba ulagati i mi smo kao odgovorna lokalna zajednica prihvatili da zajedno radimo na ovom projektu od kojeg svakako očekujemo dobre rezultate. Djeca su najveća vrijednost naše zemlje i vjerujem da će dobiti šansu da Bosnu i Hercegovinu uvedu i održe u Evropskoj uniji, što je naša budućnost i perspektiva, kazao je Ajnadžić.

 

U ime Udruženja „Djeca stubovi svijeta“ memorandum je potpisala predsjednica Fatima Hukić. –Danas smo ozvaničili uspostavljanje saradnje između vladinog i nevladinog sektora. Ovim je Općina Centar potvrdila koliko joj je kao jedinici lokalne samouprave bitno obrazovanje djece, dok će se naše udruženje uz velika zalaganja potruditi da djeca usvoje etička načela u filozofiji življenja. Konačan cilj našeg projekta je da djeca Bosne i Hercegovine izrastu u jedan od jačih stubova ove države i svijeta, kroz odgoj, kvalitetno obrazovanje i dijalog te usvajanje visokih moralnih načela, navela je Hukić. 

 

Prethodno je povelju o pristupanju ovom projektu punog naziva ''Etika u filozofiji življenja, etika poslovanja – stop korupciji, odgoj, obrazovanje, dijalog, mladi za mlade'' potpisao, u ime Općine Centar, dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević 10. marta 2015. godine na manifestaciji u Prvoj gimnaziji kojom je ozvaničen početak realizacije projekta. Od tada je Udruženje „Djeca stubovi svijeta“ održalo za učenike srednjih škola u Bosni i Hercegovini niz predavanja i tribina o značaju usvajanja visokih moralnih načela tokom obrazovanja.

Podršku ovom projektu dao je i Ured Visokog predstavnika u BiH.

 

Današnjem potpisivanju memoranduma su prisustvovali dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević, vijećnici Amer Kapo, Dževad Topić, Suvad Kerla i Haris Fazlagić, pomoćnica načelnika za obrazovanje, sport i kulturu Zakira Šero, pomoćnica ministra u Ministarstvu pravde BiH Sadeta Škaljić, pedagozi Merima Mehmedić (Srednja škola metalskih zanimanja) i Sanela Podumljak (Prva gimnazija) te profesorica iz Srednje ekonomske škole Lejla Hujdur, kao i učenici Prve gimnazije i Srednje škole metalskih zanimanja.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti