Posjete učenika predstavama Narodnog pozorišta

Zahvaljujući dugogodišnjoj dobroj saradnji Općine Centar i sarajevskog Narodnog pozorišta te finansijskoj podršci iz općinskog budžeta, učenici starijih razreda osnovnih škola sa područja središnje gradske općine tokom godine besplatno posjećuju predstave ove institucije kulture.
Posjete učenika predstavama Narodnog pozorišta

Riječ je o zajedničkom projektu koji traje od 2009. godine i ima za cilj da približi djeci pozorišnu umjetnost i vrijednosti koje ona promovira. Istovremeno, sredstva koje Općina izdvaja Narodnom pozorištu za tu namjenu, od velikog su značaja za kvalitetniji i uspješniji rad te institucije kulture.

 

I ove godine Općina Centar je u svom budžetu obezbijedila 8.000 KM za posjete 1.636 učenika predstavama na sceni Narodnog pozorišta. Sve predstave iz njegovog repertoara koje se izvode za osnovce pažljivo su odabrane, pri čemu se prvenstveno vodi računa o primjerenosti sadržaja njihovom uzrastu.

 

Tokom oktobra 2015. godine za oko 200 učenika osnovnih škola sa Centra izvedena je baletna predstava ''Dama s kamelijama'', a ta praksa nastavljena je i u novembru kada je predstave Narodnog pozorišta gledalo 577 učenika i 27 njihovih nastavnika. Tako su učenici osnovnih škola „Musa Ćazim Ćatić“, „Nafija Sarajlić“ i „Safvet-beg Bašagić“ 10. novembra odgledali balet „Mare Nostrum“. Nakon toga 16. novembra za učenike osnovnih škola „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, „Hasan Kaimija“ i „Katolički školski centar“ izvedena je opera „Služavka gospodarica“, dok su učenici škola „Alija Nametak“, „Isak Samokovlija“ i „Vladislav Skarić“ 18. novembra gledali komediju „Ožalošćena porodica“. Posjete pozorišnim predstavama za preostale učenike će biti organizovana u narednim mjesecima.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti