Čelnici Općine Centar uputili čestitke povodom obilježavanja Hanuke

Jevreji iz Bosne i Hercegovine i svijeta od sinoć obilježavaju njihov veliki praznik Hanuku.
Čelnici Općine Centar uputili čestitke povodom obilježavanja Hanuke

Ispred Jevrejske opštine u Sarajevu sinoć je zapaljena prva od osam svijeća koje se pale osam noći zaredom koliko traje Hanuka. Osim čitanja prigodnih molitvi i pjevanja pjesama, bosanski Jevreji povodom Hanuke spremaju poseban kolač hanuka-halva koja je slična bosanskoj halvi. 

 

Povodom ovog velikog jevrejskog praznika načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević i predsjedavajući Općinskog vijeća Centar prof. dr. Nedžad Ajnadžić uputili su čestitku Borisu Kožemjakinu, predsjedniku Jevrejske opštine u Sarajevu i Jakobu Finciju, predsjedniku Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

-U ime Općine Centar i Općinskog vijeća, svim Jevrejima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta čestitamo Hanuku sa željom da praznike provedu u miru, zdravlju i veselju. Želimo da ovaj tradicionalni jevrejski praznik ulije novu snagu svima nama u Bosni i Hercegovini za iskazivanje još više razumijevanja i međusobnog povjerenja. Neka dani u kojima se slavi Hanuka svojom simbolikom svjetla i slobode svima donesu obilje mira, stoji u upućenoj čestitki.

 

Jevreji Hanuku doživljavaju kao praznik ponovnog posvećenja svetog Hrama u Jerusalimu, nakon pobjede Jevreja nad vojskom grčkog vladara Antioha IV. Hanuka je poznata i kao Festival svjetlosti, jer je prilikom pobjede u Hramu zatečeno dovoljno ulja za jednu posudu koje je moglo gorjeti jedan dan. Desilo se čudo da je to ulje u Hramu gorjelo čitavih osam dana i stoga Hanuka traje toliko dana i obilježava se između 25. Kisleva i 2. Teveta jevrejskog lunarnog kalendara. 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti