Održana 39. sjednica Općinskog vijeća Centar

Redovna 39. sjednica Općinskog vijeća Centar održana je 30. novembra 2015. godine. Sjednicu je vodio dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević.
Održana 39. sjednica Općinskog vijeća Centar

Građevinsko zemljište

Općinsko vijeće je donijelo rješenja o preuzimanju odnosno izuzimanju neigrađenog građevinskog zemljišta iz posjeda vlasnika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u svrhu izgradnje kružnog toka na raskrsnici ulica Bolnička, Zaima Šarca, Asima Ferhatovića i Safeta Pašalića i proširenja dijela Bolničke ulice.

 

Stambena pitanja

Vijeće je donijelo odluku da Remetić Dejanu dodijeli na privremeno korištenje u trajanju od 12 mjeseci stan, površine 13 m2, u Ulici Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka 1, kao i odluku da Bokan Milenko nastavi koristiti do juna 2016. godine jednosoban stan, površine 37 m2, u Ulici Ferde Hauptmana 32 koji mu je dat na korištenje kao zamjenski za porušeni stan u Ulici Sutjeska 8.

 

Poslovni prostori

Na ovoj sjednici Vijeće je donijelo odluke da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli korisnicima u zakup poslovne prostorije u ulicama: Bolnička 14, Ćemaluša 12/I, Ferhadija 3, Maršala Tita 4, Valtera Perića 1 i 4.

 

Izbor predsjednika radnih tijela Vijeća

Dževad Vrabac je izabran za predsjednika Komisije za sport umjesto Amre Zulfikarpašić koja je razriješena te dužnosti. Za predsjednika Komisije za provođenje javnog konkursa za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu izabran je Jasmin Gazija umjesto Nedžada Ajnadžića koji je razriješen te dužnosti.

 

Javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar

 

Općinsko vijeće je dalo saglasnost na predloženi sastav upravnih i nadzornih odbora javnih ustanova čiji je Općina Centar osnivač. Tako su u Upravni odbor Centra za sport i rekreaciju Sarajevo izabrani Hamdija Hasanović, predsjednik i članovi Amer Kapo, Jasmin Gazija, Muhamed Alaim i Haris Fazlagić, a u Nadzorni odbor Adnan  Džumhur, predsjednik i članovi Zlatan Kadrić i Senada Bosno. U Upravni odbor Centra za kulturu Sarajevo izabrani su Mirjana Jovanović-Halilović, predsjednica i članovi Lejla Khattab, Amer Balić, Amila Pandžić i Senad Mehmedagić, a u Nadzorni odbor Lidija Petric, predsjednica i članovi Aziz Kadić i Fahrudin Mušović.

Usvojeni su i predloženi godišnji planovi poslovanja Centra za sport i rekreaciju i Centra za kulturu za 2016. godinu. Kad je riječ o Centru za kulturu Vijeće je aktueliziralo svoj zaključak iz januara 2015. godine da se ubrzaju aktivnosti na rješavanju aktuelnih problema i teškoća sa kojima se ta javna ustanova susreće, kao što su neriješeno statusno pitanje, anahroni osnivački akti, načini finansiranja, neriješeni imovinsko-pravni odnosi za objekte i drugo.

 

Politika investiranja raspoloživih budžetskih sredstava za 2016.

Općinsko vijeće je utvrdilo Politiku investiranja raspoloživih novčanih sredstava Općine Centar za 2016. godinu. Naime, prema odredbama federalnog Zakona o investiranju javnih sredstava, Općina je obavezna angažovati neutrošena budžetska sredstva koja se nalaze na Jedinstvenom računu trezora Općine Centar ukoliko ona nisu potrebna za druge namjene niti su ograničena drugim namjenama. Tako je Politikom investiranja u 2016. godini određeno da se raspoloživa novčana sredstva Općine Centar koja trenutno nisu angažovana za druge namjene mogu investirati isključivo u oročene depozite kod banaka, što će znatno uvećavati općinski budžet.

 

Podrška projektu Udruženja ''Djeca stubovi svijeta''

Vijeće je dalo saglasnost na Memorandum sporazumijevanja sa Udruženjem ''Djeca stubovi svijeta'', prema kojem Općinsko vijeće Centar podržava projekt pod nazivom ''Etika u filozofiji življenja, etika poslovanja – stop korupciji, odgoj, obrazovanje, dijalog, mladi za mlade, sutra mladi BiH – jedan od jačih stubova svijeta''. Pomenuti edukativni projekt, čiji je cilj da promovira vrijednosti odgoja djeteta kao najvažniji zadatak današnjice i koji će biti implementiran u osnovnim i srednjim školama, utemeljilo je Udruženje ''Djeca stubovi svijeta'' 10. marta 2015. godine u Prvoj gimnaziji u Sarajevu.

 

Vijećnici su i na ovoj sjednici uputili brojne inicijative.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti