Polaganjem cvijeća obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine delegacije svih nivoa vlasti položile su cvijeće i odale počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata na spomen-obilježju Kovači, ispred mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije RBiH, te kod „Vječne vatre“, Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. u Velikom parku, na gradskom groblju Lav, katoličkom groblju Sveti Josip i pravoslavnom groblju Sveti Marko, na šehidskom mezarju na pomoćnom terenu stadiona Koševo i spomen-parku na Vracama.
Polaganjem cvijeća obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Delegaciju koju je u ime Općine Centar predvodio Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika Dževada Bećirevića, činili su vijećnici Zora Ostojić, Varja Nikolić, Eso Tucaković, Suvad Kerla, Dževad Topić, Haris Fazlagić, Amer Kapo, Ahmed Gerin, Mustafa Mulić, i Đulaga Hamza, pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar.

 

Prije 72 godine u Mrkonjić Gradu održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) na kojem su postavljeni temelji državnosti Bosne i Hercegovine. Na pomenutom zasjedanju 247 vijećnika svih nacionalnosti donijeli su odluku o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

 

-Dan državnosti Bosne i Hercegovine sudbonosan je datum u historiji naše zemlje. On je sjećanje na prelomni historijski trenutak kada je poslije više stoljeća svenarodnom voljom potvrđena državnost naše zemlje koja je kroz svoju historiju prošla kroz teške i dramatične trenutke u borbi za opstanak. Tokom antifašističke narodnooslobodilačke borbe 1941-1945. narodi Bosne i Hercegovine su putem svojih izabranih predstavnika odlučili da u Mrkonjić Gradu, između ostalog, potvrde ravnopravnost i zajednički život svih naroda u BiH kao temelj njene državnosti i njenog napretka u društvu evropskih naroda, kazao je Resić.

 

Povodom Dana državnosti u Vijećnici je održana i zajednička akademija Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća općina KS, SABNOR-a BiH i Fonda memorijala KS.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti