Zimsko održavanje ulica u Centru

Predstavnici Općine Centar Sarajevo i KJKP ''Rad'' potpisali su okvirni sporazum za redovno zimsko održavanje saobraćajnica i pješačkih staza na području općine Centar za period 2012-2016.godine.

Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove u saradnji sa preduzećem ''Rad'' napravila je ''Program zimske službe na području općine Centar za period 2012-2016. godine“. Kako je definisano Programom kojeg je, na prijedlog općinskog načelnika Dževada Bećirevića, usvojilo Općinsko vijeće Centar, potpisan je ugovor za ovu zimsku sezonu koja traje od 15. novembra 2015. do 15. marta 2016. godine po kojem komunalno preduzeće ''Rad'' ima obavezu da održava prohodnim 54 saobraćajnice lokalnog karaktera od interesa za Općinu Centar i 140 nekategorisanih cesta sortiranih po prioritetima.

 

Na saobraćajnicama prvog prioriteta, u slučaju snježnih padavina, radovi na obezbjeđenju prohodnosti moraju se izvoditi permanentno i okončati u roku od pet sati u nizinskom, odnosno osam sati u planinskom području, računajući od trenutka prestanka padavina. Drugi prioritet su saobraćajnice gdje u vrijeme snježnih padavina i pojave ledene kiše ne smije doći do zastoja u odvijanju prometa dužeg od šest sati tokom dana, dok u treći prioritet spadaju saobraćajnice gdje je potrebno u roku od 72 sata od prestanka padavina obezbijediti uslove za sigurno odvijanje saobraćaja. Za nadzor zimskog održavanja saobraćajnica i pješačkih komunikacija u Centru odabran je Zavod za saobraćaj Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

 

Tokom prethodnog perioda preduzeće ''Rad'' je, na osnovu potpisanog ugovora sa Općinom Centar, isporučilo oko 80 tona soli koja je distribuirana na 152 lokacije u 15 mjesnih zajednica gdje će je građani moći preuzeti za posipanje stepeništa, pješačkih staza i prilaza.

 

Ukoliko Vlada Kantona Sarajevo u slučaju velikih snježnih padavina proglasi stanje prirodne nesreće, pomenuti okvirni sporazum se stavlja van snage i održavanje saobraćajnica se obavlja na osnovu ''Programa zaštite od elementarnih nepogoda'' što je u nadležnosti Službe za civilnu zaštitu Općine Centar.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti