Održano predavanje za volontere o informacionom sistemu Općine

Služba za informatiku Općine Centar, u okviru programa stručnog usavršavanja općinskih uposlenika, organizovala je za novoprimljene volontere, koji rade u općinskim službama, predavanje o informacionom sistemu Općine Centar koje je održano 20. novembra 2015. godine.
Održano predavanje za volontere o informacionom sistemu Općine

Predavač Samir Širić, stručni saradnik za informatiku tokom prvog dijela izlaganja predstavio je historijat razvoja informacionog sistema u Općini Centar koji traje od 1984. godine kada je u ovu zgradu unesen prvi računar. Od kada je 1999. godine pokrenuta općinska web stranica pa do danas, prateći svjetske informacione trendove, napravljen je značajan iskorak uvođenjem elektronske uprave.

 

 

-U požaru koji je izazvan tokom demonstracija građana u februaru 2014. godine sve općinske službe su morale biti izmještene na nove lokacije što je za informatičare Općine predstavljalo poseban zadatak kojeg smo uspješno riješili. Samo nekoliko dana od požara stavili smo u funkciju Matični ured Općine Centar što je za građane bilo od velikog značaja za dobijanje važnih dokumenata iz matičnih knjiga, dok smo u roku od 15 dana uspjeli uvezati sve općinske službe u jedan sistem, objasnio je Širić i dodao da je tokom obnove zapaljenog objekta Općine Centar rekonstruisana informatička infrastruktura za šta je položeno preko 60 kilometara novih kablova.

 

 

Na stručnom predavanju su prisutni volonteri upoznati o njihovim pravima i obavezama prilikom korištenja informatičke opreme, Interneta, Intraneta i e-maila, sa akcentom na zaštitu informacionog sistema.

Nakon ove prezentacije volonteri će imati pristup općinskom informacionom sistemu i koristiti ga uz dopuštenja šefova službi i Službe za informatiku Općine Centar.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti