Općina Centar se uključila u projekat uspostave adresnog registra

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević potpisao je sporazum sa Željkom Obradovićem, direktorom Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Anđom Zimić, direktoricom projekta CILAP čime se Općina uključila u uspostavu adresnog registra za područje Centra.
Općina Centar se uključila u projekat uspostave adresnog registra

CILAP je projekat Geodetske uprave Kraljevine Švedske koji će obezbijediti softversko rješenje, njegovu instalaciju i obuku korisnika za uspostavu i vođenje adresnog registra.

 

Prema riječima Obradovića, riječ je o rješavanju veoma značajnog pitanja.

-Ovo je pilot projekat koji podržava Federalna geodetska uprava u okviru CILAP projekta. Naš konačan cilj je da u cijeloj Federaciji uspostavimo adresni registar. On je koristan građanima i općinama koje su vlasnici podataka o adresama i mi želimo napraviti jedan sistem. Izradili smo softversku aplikaciju i dajemo je svim općinama na raspolaganje. Sada je na općinama da tu aplikaciju instaliraju, da se izvrši obuka, napravi projekat adresnog registra i izvrši označavanje svih ulica i trgova u općinama svih gradova u BiH. To je jedan od najbitnijih registara u BiH i znači da će svaki objekat dobiti svoju adresu, naglasio je Obradović.

 

Sastanku su u ime Općine Centar pored načelnika Bećirevića prisustvovali i Đenita Bogunić-Kešelj, iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove, te Amir Mujan, iz Službe za imovinsko-pravne i geodetske poslove i katastar nekretnina.

 

Bogunić-Kešelj je kazala da je ovaj projekat posebno važan za građane.

-Općina Centar je izabrana za provedbu pilot projekta uvođenja adresnog registra na određenom lokalitetu. Odlučili smo da to bude područje koje je najmanje pokriveno adresama. Inače imali smo problem u evidenciji adresa i brojeva i sada je to posebno važano za građane zbog donošenja novog Zakona o prebivalištu gdje ima jako veliki broj objekata koji se vodi kao bb (bez broja) ili do nekog broja, tako da uopće nemaju evidentiranu adresu. Nakon rata je izgrađen veliki broj objekata i većina njih nema pravu adresu pogotovo na padinskim dijelovima općine. Sada će svaka adresa biti vezana na katastarsku česticu. Imaćemo sveobuhvatan pristup tome i sređeno stanje u ovoj oblasti. Nakon što završimo sa jednim lokalitetom onda ćemo krenuti dalje kako bi pokrili cijelo područje općine, zaključila je Bogunić-Kešelj.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti