O budžetu Općine Centar raspravljali građani MZ ''Ciglane-Gorica''

Stanovnici Mjesne zajednice ''Ciglane-Gorica'' su 13. novembra 2015. godine u prostorijama MZ (Trg Merhemića 14) raspravljali o nacrtima Budžeta Općine Centar i Programa rada Općinskog vijeća za 2016. godinu.
O budžetu Općine Centar raspravljali građani MZ ''Ciglane-Gorica''

Zbor građana vodio je član Savjeta MZ Esad Dedović, a prisustvovali su predsjedavajući Općinskog vijeća Centar prof. dr. Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević, vijećnici Zora Ostojić, Varja Nikolić, Mustafa Mulić, Suvad Kerla, Eso Tucaković, Hamdija Hasanović, Amer Kapo, Jasmin Gazija, kao i predsjednik Komisije za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima Samir Fazlić. Od predstavnika općinskih stručnih službi raspravi su prisustvovali: Safet Huremović (Kabinet načelnika), Adinda Uzunović (Služba za stambene poslove), Munira Kadrić (Služba za privredu), Sanija Avdagić (Služba za obrazovanje), Selma Smajkić (Služba za finansije), Amela Landžo (Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove), Alma Varatanović-Guso (Služba za inspekcijske poslove), Zumreta Imamović-Vejzović (Služba za imovinsko-pravne odnose i katastar), Haris Aganović (Služba za civilnu zaštitu), Mirsada Lingo i Ibrahim Burazerović (Služba za lokalnu samoupravu) i Izet Kuhinja, sekretar Mjesne zajednice ''Ciglane-Gorica''.

 

Nakon uvodnog izlaganja o osnovama Nacrta budžeta Općine Centar za narednu godinu prisutni građani su iznijeli svoje prijedloge. Saobraćajnice: asfaltirati ulice Tepebašinu, Mice Todorović i Hakije Kulenovića, dio Odobašine (od broja 101 do raskrsnice sa Prusačkom) i saobraćajnice u tunelu između ulica Hakije Kulenovića i Odobašina; izgraditi trotoar u Odobašinoj ulici; sanirati ploče u Alipašinoj ulici 47-55; sanirati dio Prusačke ulice; izgraditi pristupnu saobraćajnicu između ulica Husrefa Redžića i Alipašina. Saobraćajna signalizacija: postaviti saobraćajne znakove na raskrsnici Odobašine i Tepebašine ulice i ležeće policajace u Ulici Dajanli Ibrahim-bega 2-14 i u Hakije Kulenovića 42; uraditi rekonstrukciju ležećih policajaca u Odobašinoj ulici. Javna rasvjeta: postaviti nova rasvjetna tijela duž šetališta na Trgu Merhemića, uraditi rekonstrukciju javne rasvjete duž stepeništa koje povezuje ulice Husrefa Redžića i Avde Hume. Sanacija klizišta i potpornih zidova: sanirati potporne zidove ispod objekta Osnovne škole ''Hasan Kikić'' (Gorica 27) te ulicama Gorica 23 i Dajanli Ibrahim-bega 10. Dječija igrališta i druge javne površine: urediti plato na Trgu Merhemića, otvoriti vatrogasne prolaze koje su kafići zatvorili baštama, razdvojiti zelene površine na kojima je dozvoljeno izvoditi kućne ljubimce, postaviti kapije na dva izlaza iz vrtića „Šareni voz“ u Odobašinoj ulici, izraditi projektnu dokumentaciju za izgradnju podzemne garaže na Trgu Merhemića. Izgradnja niša za kontejnere: kod Osnovne škole „Hasan Kikić“ i ulicama Husrefa Redžića 9-12, Odobašina, Hakije Kulenovića 6 i kod prodajnog objekta „Robot Commerce“. Ostalo: povećati broj kvartovskih policajaca, riješiti problem nelegalnog parkiranja motornih vozila na Ciglanama i Gorici, uvesti ekološku taksu na pse koji se drže kao kućni ljubimci, povećati sredstva u općinskom budžetu za utopljavanje objekata škola i drugih javnih ustanova, izgraditi sportsku dvoranu, uraditi sanaciju tunela koji povezuje donji i gornji dio naselja Ciglane, uraditi deratizaciju, riješiti problem sa napuštenim psima posebno na području Gorice, administrativno razdvojiti postojeću mjesnu zajednicu na dvije „Ciglane“ i “Gorica“.

 

Nakon što su građani iznijeli prijedloge na nacrt najbitnijeg finansijskog dokumenta  Općine Centar prisutnima se obratio predsjedavajući Ajnadžić koji je kazao da Općina Centar, kao lokalna zajednica, s obzirom na činjenicu da ima najveći budžet u Bosni i Hercegovini ima i veću odgovornost. –Kako bismo poboljšali komunikaciju između Općine Centar i građana, planiramo od naredne godine prilikom kreiranja budžeta Općine uspostaviti posebnu mail adresu i telefonski broj kako bi naši sugrađani i na taj način mogli predlagati projekte. Imajući u vidu veliki broj inicijativa i prijedloga koje upućuju građani (a odnose se na javnu rasvjetu, održavanje zelenih površina, parkirališta, rješavanje problema sa psima lutalicama i drugo) stav Općinskog vijeća Centar je da formiramo općinsku lokalnu firmu čiji će primarni zadatak biti rješavanje problema iz komunalne infrastrukture u kojoj će raditi nezaposleni sa našeg područja, kazao je Ajnadžić.

 

Dopredsjedavajući Kovačević je rekao da Općina Centar kao jedinica lokale samouprave sada ne raspolaže sa 38 svojih izvornih nadležnosti, zbog čega se ne mogu realizirati svi planovi. -Oko 75% realizovanih projekata koje Općine Centar finansira iz svog budžeta su u obavezi drugih nivoa vlasti, ali mi zbog našeg osjećaja dobrog domaćina i naših sugrađana ne možemo ih ostaviti nedovršene. Prema odredbama federalnog Zakona o budžetima, Općina Centar je jedna od rijetkih koja provodi sva tri propisana koraka prilikom usvajanja ovog finansijskog dokumenta, obrazložio je Kovačević.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti