Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa

Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodna dijabetološka federacija proglasile su 1991. godine, 14. novembar Svjetskim danom borbe protiv dijebetesa. Cilj kampanje je podizanje globalne svjesti o dijabetesu, kao i promocija zdrave ishrane i više fizičke aktivnosti.
Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa

Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo je i ove, kao i prethodnih godina organizovalo niz aktivnosti za stanovnike općine Centar povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa. Tako je u prostorijama Udruženja dijabetičara Kantona Sarajevo (Štrosmajerova 3), organizovana radionica „Prevencija dijebetesa i prvih komplikacija koje donosi dijebetes“.

 

Prema riječima Alme Dervišbegović-Muminagić tehničkog sekretara Udruženja dijabetičara Kantona Sarajevo, ovaj i slični datumi su idealna prilika da se preko radionica građani upoznaju sa šećernom bolesti, prevencijom i komplikacijama koje donosi ova bolest.

 

-Prije svega želim da se zahvalim Općini Centar i načelniku Dževadu Bećireviću, koji kontinuirano podržavaju rad našeg Udruženja. Druženje u opuštenoj atmosferi sa dijabetologom je idealna prilika da naši članovi izmjere šećer i da se što više upoznaju sa ovom opakom bolesti, kazala je Dervišbegović-Muminagić.

 

Dijabetolog Ranka Kovač, predsjednica Upravnog odbora Udruženja dijabetičara Kantona Sarajevo, istakla je da su druženja u opuštenoj atmosferi, gdje kod pacijenata nema straha od bijelog mantila, odlična prilika da se utiče na svijest pacijenata, kako bi se oni što efikasnije borili protiv dijebetesa.

 

-Ovakvi sastanci su veoma korisni za naše pacijente kako bi se što bolje upoznali sa opasnostima koje nosi šećerna bolest, da ih pregledamo s vremena na vrijeme i da porazgovaraju sa kolegama dijabetolozima, istakla je Kovač.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti