Uspješno izvedena pokazna vježba spašavanja u OŠ „Nafija Sarajlić“

U organizaciji Službe za civilnu zaštitu Općine Centar Sarajevo izvedena je pokazna vježba spašavanja učenika i osoblja iz Osnovne škole „Nafija Sarajlić“. Vježbu su izvele jedinice za zaštitu i spašavanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“, JU „Dom zdravlja Kantona Sarajevo“ Vrazova, Klub spasavalaca 2000, te pripadnici Prve policijske uprave-Policijske stanice Centar. Pokaznu vježbu su pomogli i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Vratnik“.
Uspješno izvedena pokazna vježba spašavanja u OŠ „Nafija Sarajlić“

- Tokom vježbe naše službe za zaštitu i spašavanje će evakuisati oko 60 učenika ove škole, te povrijeđenima pružiti neophodnu medicinsku pomoć. Također, ova vježba je dobra prilika i da na terenu isprobamo opremu koju je Služba civilne zaštite Općine Centar nabavila tokom proteklih godina iz namjenskih sredstava i koju koriste pomenute službe za svoj svakodnevni rad, te u vanrednim okolnostima, kazao je Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Centar.

Prema scenariju spašavanja učenika i osoblja, u školi je došlo do eksplozije koja je osim povrijeđenih učenika uzrokovala i požar u objektu. Pripadnici vatrogasnih brigada su organizovano izveli djecu iz škole kao i povrijeđene kojima je medicinsko osoblje pružilo prvu pomoć, nakon čega su zbrinuti u obližnjoj bolnici. Učenike koji su bili zarobljeni na gornjem spratu škole članovi Kluba spasavalaca zajedno sa vatrogascima su evakuisali. Za to vrijeme pripadnici policije regulisali su saobraćaj i obezbjeđivali područje oko škole.

Nakon uspješno provedene vježbe Haris Aganović iz Službe za civilnu zaštitu Općine Centar najmlađim učenicima je pokazao dijelove opreme za gašenje požara, te kako postupiti u slučaju izbijanja požara.

Vježbi spašavanja u kojoj su učestvovali učenici drugog, šestog i osmog razreda Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ zajedno sa svojim nastavnicima, prisustvovali su i članovi Općinskog štaba i mjesnih štabova civilne zaštite.

Navedena vježba je organizovana u skladu sa odredbama federalnog Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti