Javna rasprava u MZ ''Pionirska dolina-Nahorevo'' o općinskom budžetu

U prostorijama Mjesne zajednice ''Pionirska dolina-Nahorevo'' (Nahorevska 103) održana je 9. novembra 2015. godine javna rasprava o nacrtima Budžeta Općine Centar i Programa rada Općinskog vijeća Centar za 2016. godinu. Zbor građana je vodio predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice Šaćir Čavrk.
Javna rasprava u MZ ''Pionirska dolina-Nahorevo'' o općinskom budžetu

Fahrudin Kurtović, pomoćnik općinskog načelnika za finansije je podsjetio da predlaganje projekata traje od juna ove godine kada je objavljen javni poziv svim zainteresovanim da dostave prijedloge iz oblasti infrastrukture, prostornog uređenja i lokalno ekonomskog razvoja za Nacrt budžeta Općine Centar za narednu godinu. Na prihodovnu stranu Nacrta budžeta Ministarstvo finasija Kantona Sarajevo dalo je pozitivno mišljenje.

 

Prisutne stanovnike Nahoreva je, između ostalog, najviše zanimao projekt vodosnabdijevanja tog područja.

-U općinskom budžetu za narednu godinu za pomenutu namjenu izdvojeno je 1.500.000 KM, od čega je 200.000 KM za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, tačnije za otkup zemljišta. Za izvršnu i zakonodavnu vlast Općine Centar istu važnost ima izgradnja vodovodne mreže sa izvorišta Klanice, Bijelih stijena i Uroševog vrela. Također imamo u planu u narednoj godini obezbijediti određena sredstva za nabavku plastenika za razvoj poljoprivredne proizvodnje na ovom području, naveo je prof. dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar.

 

U nastavku javne rasprave prisutni su iznijeli sljedeće prijedloge za budžet: Saobraćajnice: asfaltirati pristupnu saobraćajnicu do naselja Muharemovići i Nahorevskih brda, kao i spoj ulica Nahorevska brda i Nahorevo 69; postaviti zaštitnu ogradu na dijelu saobraćajnice kod Poljoprivredne zadruge Centar na Nahorevu. Javna rasvjeta i elektro mreža: obnoviti postojeći sistem elektromreže u ulicama Alapi i Radava; riješiti problem javne rasvjete od Nahorevskih brda do Skakavca. Vodovod i kanalizacija: sanirati lokalni rezervoar za vodosnabdijevanje naselja Muharemovići; urediti postojeću vodovodnu mrežu do naselja Radava; riješiti problem vodosnabdijevanja u Ulici Alapi; riješiti odvodnju površinskih voda sa Nahorevskih brda koje su uzročnik klizanja tla; sve priključke iz septičkih jama na Koševski potok spojiti na kanalizacioni kolektor gradske odvodne mreže; zamijeniti azbestne vodovodne cijevi u Ulici Aleksandra Puškina.Sanacija klizišta: u naselju Lasac na Nahorevu. Odlaganje otpada: urediti niše gdje su postavljeni kontejneri za odlaganje otpada. Dječija igrališta: napraviti dječije igralište za naselja Alape i Radava. Ostalo: administrativno razdvojiti MZ ''Pionirska dolina-Nahorevo'' na dvije mjesne zajednice; uvesti sistem zimskog održavanja ulica na nekoliko dodatnih saobraćajnica; urediti ili izmjestiti na adekvatno mjesto spomen-ploče poginulim borcima ovog kraja koje su sada postavljene na objektu kod mjesne zajednice; nastaviti uređenje korita Koševskog potoka; otvoriti ambulantu porodične medicine za ovo područje; obezbijediti domaćinstvima poticaje za uzgoj jagodičastog voća; riješiti problem prisustva pasa lutalica; napraviti groblje za uginule životinje; obezbjediti kombi liniju za prevoz učenika do Osnovne škole ''Nafija Sarajlić''...

 

Javnoj raspravi su prisustvovali dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević i vijećnici Edin Šikalo, Eso Tucaković, Suvad Kerla i Amer Kapo, kao i predsjednik Komisije za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima Samir Fazlić. Od predstavnika općinskih stručnih službi raspravi su prisustvovali: Safet Huremović (Kabinet načelnika), Damir Konjičanin (Služba za imovinsko-pravne odnose i katastar), Đulaga Hamza (Služba za boračko-invalidsku zaštitu), Zakira Šero (Služba za obrazovanje), Đenita Bogunić-Kešelj (Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove), Alma Varatanović-Guso (Služba za inspekcijske poslove), Vahid Bećirević (Služba za civilnu zaštitu), Ibrahim Burazerović (Služba za lokalnu samoupravu) i Sonja Furtula-Tunović, sekretar Mjesne zajednice ''Pionirska dolina-Nahorevo''.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti