Izgradnja škole na Šipu i obnova vrtića u Ulici Patriotske lige su prioriteti za Općinu Centar

U Općini Centar Sarajevo održan je 10. novembra 2015. godine sastanak predstavnika ove općine i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo koji je imao za cilj definisanje daljnjih koraka zajedničke saradnje kako bi što prije započela izgradnja objekta osnovne škole na Šipu i obnova devastiranog vrtića Razigrani dani u Ulici Patriotske lige kod broja 46.
Izgradnja škole na Šipu i obnova vrtića u Ulici Patriotske lige su prioriteti za Općinu Centar

Naglasivši da su u pitanju projekti koji su među prioritetima za Općinu Centar, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar prof. dr. Nedžad Ajnadžić je rekao da će Općinsko vijeće na narednoj sjednici uputiti inicijative Vladi odnosno Skupštini Kantona Sarajevo za pokretanje procedure za izgradnju škole na Šipu i za obnovu objekta obdaništa u Ulici Patriotske lige.

 

-U općinskom budžetu za narednu godinu planirano je 450.000 KM za učešće u finansiranju izgradnje škole na Šipu zajedno sa Kantonom. Općina Centar će za realizaciju ovog projekta ugovorom o sufinansiranju definisati odnos sa nadležnim ministarstvom i imamo želju da do aprila naredne godine bude položen kamen temeljac, kazao je Ajnadžić.

 

Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika Dževada Bećirevića je dodao da Općina podržava ovaj projekt od kojeg će najviše koristi imati stanovnici dva velika naselja - Betanija i Šip gdje se konstantno grade novi stambeni objekti i povećava broj djece koja pohađaju osnovnu školu. Pomoćnica načelnika Alma Sadović je informisala da je Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove izdala urbanističku saglasnost za izgradnju škole i da će do kraja ove godine biti završen glavni projekt.

 

Ministar Elvir Kazazović je izjavio da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS podržava ovaj projekt i da je za tu namjenu u kantonalnom budžetu u 2015. godini obezbijeđeno 300.000 KM, a isti iznos se planira i za narednu godinu. Na sastanku je dogovoreno da Kanton pokuša do kraja ove godine iskoristiti 300.000 KM za plaćanje troškova rente i uređenja gradskog građevinskog zemljišta za školu na Šipu.

 

Na sastanku je bilo riječi i o daljim koracima u vezi sa procedurom rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u cilju revitalizacije prostorija vrtića Razigrani dani u Ulici Patriotske lige koje će nakon obnove biti ustupljene na korištenje Javnoj ustanovi ''Djeca Sarajeva''.

 

Sastanku su prisustvovali i Senad Alić, vijećnik u Centru, Abid Fejzić, pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Zakira Šero, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport i Suanita Melunović, općinski pravobranilac.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti