Stanovnici Soukbunara raspravljali o budžetu Općine Centar za 2016.

Općinsko vijeće Centar Sarajevo utvrdilo je 29. oktobra 2015. godine Nacrt budžeta Općine Centar i Nacrt programa rada Općinskog vijeća Centar u 2016. godini i uputilo ih u javnu raspravu. Prema utvrđenom redosljedu, prva rasprava održana je 6. novembra 2015. godine u Mjesnoj zajednici ''Soukbunar''(Soukbunar 203).
Stanovnici Soukbunara raspravljali o budžetu Općine Centar za 2016.

 Predstavnici Općine su upoznali stanovnike Soukbunara o strukturi budžeta i načinu prikupljanja i ulaganja sredstava u projekte od interesa za društvenu zajednicu, kao i komunalnim projektima na ovom području koji su okončani tokom 2015. ali i onim koji su planirani za narednu godinu.

 

U javnoj raspravi, koju je vodio Eso Tucaković, predsjednik Savjeta MZ i vijećnik Općinskog vijeća Centar, građani su iznijeli slijedeće prijedloge:

Saobraćajnice: urediti spoj ulica Put Mladih muslimana i Urijan Dedina, izvršiti rekonstrukciju ulica Pećina, Cicin Han, kao i dijela Ulice Soukbunar između ulica Vefika Karabdića i dr. Jusufa Tanovića. Saobraćajna signalizacija: postaviti saobraćajna ogledala na raskrsnicama ulica Soukbunar, Urijan Dedina, Pećina, Porodice Foht, Debelo brdo i Cicin han te Ulici Soukbunar kod brojeva 39 i 53. Sanacija javne rasvjete: u Urijan Dedinoj ulici kod Jevrejskog groblja i kod brojeva 39 i 83. Vodovod i kanalizacija: uraditi rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u ulicama Pećina i Soukbunar te vodovodne mreže u Ulici porodice Foht od Jevrejskog groblja do Ulice Hambina carina i Urijan Dedinoj ulici kod broja 12; riješiti problem začepljenja odvoda na raskrsnici ulica Soukbunar, Mrakuša i Put Mladih muslimana; postaviti odvodnu rešetku na raskrsnici ulica Soukbunar i Vefika Karabdića; zamijeniti šahtove u Ulici porodice Foht 97; izvršiti sanaciju odvoda u dvorištu Osnovne škole ''Hasan Kaimija''. Stepeništa i rukohvati: izgraditi stepeništa koja će povezivati ulice Čobanija i Put Mladih muslimana, te Ejuba Ademovića i Put Mladih muslimana, kao i u Ulici Vranjače. Postaviti rukohvat na stepeništu u Ulici Vranjače 31 i 48. Sanacija klizišta i potpornih zidova: Urijan Dedina 22, Vranjače, Porodice Foht 61. Dječija igrališta i druge javne površine: spriječiti daljnje devastiranje dječijeg igrališta u Trebevićkoj ulici; nastaviti projekt uređenja prostora nekadašnjeg rezervoara u Ulici Soukbunar 195-197. Stambeni objekti: riješiti problem napuštenih i devastiranih stambenih objekata na području Soukbunara. Ostalo:ukloniti divlje deponije; nastaviti aktivnosti na izradi planske dokumentacije za područje Soukbunara; izgraditi hair česme u Ulici dr. Jusufa Tanovića i kod škole „Hasan Kaimija“; postaviti spomen-ploču posvećenu civilnim žrtvama rata sa Soukbunara.

 

U okviru rasprave o Nacrtu programa rada Općinskog vijeća za narednu godinu predsjedavajući Vijeća prof. dr. Nedžad Ajnadžić je kazao da su u nacrt ovog dokumenta uvrštene teme bitne za građane i pozvao ih da i oni predlože teme od opšteg interesa. -Saradnjom zakonodavne i izvršne vlasti Općine Centar pokušavamo riješiti što više životno značajnih problema građana. Naredne godine u aprilu će biti rebalans općinskog budžeta, kada ćete također imati priliku da predložite za realizaciju neki za vas značajan projekat, objasnio je Ajnadžić.

 

Javnoj raspravi su prisustvovali i vijećnici: Mustafa Mulić, Edin Šikalo, Inda Handžić, Suvad Kerla, kao i predsjednik Komisije za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima Samir Fazlić. Od predstavnika općinskih stručnih službi raspravi su prisustvovali: Fahrudin Kurtović (Služba za finansije), Safet Huremović (Kabinet načelnika), Smiljan Mišanović (Služba za imovinsko-pravne odnose i katastar), Munevera Migić (Služba za inspekcijske poslove), Haris Aganović (Služba za civilnu zaštitu), Ibrahim Burazerović (Služba za lokalnu samoupravu), Munira Kadrić (Služba za privredu) i Vekas Bugarić, sekretar Mjesne zajednice „Soukbunar“. 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti