Svečano otvoren most na rijeci Blatnici na Sokocu

Presijecanjem vrpce na novoizgrađenom mostu na rijeci Blatnici u Mjesnoj zajednici Kaljina (Opština Sokolac) 5. novembra 2015. godine zvanično je pušten u funkciju most za čiju je izgradnju izdvojeno gotovo 40.000 KM, od čega je Općina Centar Sarajevo obezbijedila 25.000 KM a ostatak Opština Sokolac. Vrpcu su presjekli Mustafa Resić, savjetnik načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića i Milovan Bjelica, načelnik Opštine Sokolac.
Svečano otvoren most na rijeci Blatnici na Sokocu

 Tom prilikom je Mustafa Resić izrazio zadovoljstvo realizovanim zajedničkim projektom, naglasivši da to može biti dobar primjer uspješne saradnje lokalnih zajednica iz Federacije BiH i RS za dobrobit svih ljudi. –Ovakvu vrstu saradnje namjeravamo nastaviti i u budućnosti, jer su predstavnici Opštine Sokolac pokazali veliku odgovornost u realizaciji projekta, naveo je Resić.

 

Milovan Bjelica je kazao da je Opština Sokolac do sada imala niz zajedničkih projekata sa Općinom Centar. –Mi smo mala opština i nismo u mogućnosti puno ulagati u razvoj infrastrukture i stoga se moramo okretati međusobnoj saradnji. Ovaj most predstavlja glavnu komunikaciju za dvadesetak naselja. Zahvaljujem predstavnicima Općine Centar i Udruženja „Gire“ bez kojih ne bi mogli završiti ovaj projekt, rekao je Bjelica.

 

Inicijativu za izgradnju mosta je pokrenuo Rahman Babić, predsjednik „Gire“ sa Sokoca - Udruženja za izbjeglice i raseljena lica, obnovu i izgradnju. –Tokom 2012. godine ovi krajevi su, zbog velikih snježnih padavina, bili tri mjeseca odsječeni od ostatka naše opštine, jer grtalica za čišćenje snijega nije mogla proći starim drvenim mostom. Općinsko vijeće Centar i načelnik Dževad Bećirević su podržali ideju za izgradnju novog mosta na čemu im se, u ime stanovnika ovog kraja, posebno zahvaljujem. Naše udruženje je također obezbijedilo 35.000 KM od donatora, među kojima je ponovo Općina Centar, za sanaciju lokalnih puteva koji povezuju ova mjesta. Početak radova najviše zavisi od vremenskih prilika, objasnio je Babić.

 

Otvaranju mosta je prisustvovao i Suvad Kerla, vijećnik koji je Općinskom vijeću Centar uputio inicijativu za izgradnju mosta. –Posljednjih deset godina Općina Centar je izdvojila 90.000 KM pomoći za ovaj kraj. Sretan sam kada vidim da povratnici, koji su danas sa nama, znaju da ih nismo zaboravili. Novi most je jedina putna komunikacija za mjesta Imamovići, Gira, Banja Lučica, Bjelasovići, Dragaljići, Hrastišta, Šerijevići, Kaljina...kazao je Kerla.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti