Općina Centar će sufinansirati nabavku medicinskog vozila za Goražde

Općina Centar Sarajevo je od prošle godine izdvojila 120.000 KM za pomoć Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde u ponovnoj izgradnji komunalne infrastrukture i putnih komunikacija uništenih u velikim majskim poplavama.
Općina Centar će sufinansirati nabavku medicinskog vozila za Goražde

 To je naveo predsjedavajući Općinskog vijeća Centar prof. dr. Nedžad Ajnadžić na sastanku sa predstavnicima ovog kantona koji je održan 4. novembra 2015. godine u sjedištu Vlade BPK Goražde.


–Naša intencija je da nastavimo sa ovakvom saradnjom. Planiramo da na vašu molbu, uz saglasnost načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića, izdvojimo iz općinskog budžeta određena sredstva za nabavku medicinskog vozila za prevoz teških bubrežnih bolesnika. Znamo da vaš kanton ne raspolaže sa velikim budžetima, ali da postižete zavidne rezultate kad je u pitanju zapošljavanje i razvoj privrednih subjekata, što nama može poslužiti kao dobar primjer za buduću saradnju, kazao je Ajnadžić.

 

 

Predsjednica Skupštine BPK Aida Obuća je prezentirala podatke koji se odnose na razvijenost ovog kantona. –Ekonomska situacija u ovom kantonu je danas bolja zahvaljujući velikim ulaganjima u privredni razvoj od 2009. do 2014. godine. Glavni interes naše vlade danas je kapitalni projekt izgradnje kvalitetne putne komunikacije do Sarajeva koja bi od najveće koristi bila našim privrednicima te potencijalnim investitorima. Ovaj kanton čine tri općine od kojih je jedino Goražde samoodrživo, dok ostale dvije općine zavise od kantonalnog budžeta. Stoga nam je još uvijek potrebna pomoć jakih općina, poput Centra iz Sarajeva, koje imaju veći budžet od našeg kantona, obrazložila je Obuća.

 

Na sastanku je razgovarano i o načinima na koje je BPK Goražde privukao velike investitore. Rečeno je da je prethodni saziv Skupštine ovog kantona usvojio Zakon o javno-privatnom partnerstvu te da su privredni subjekti, koji su bili spremni uložiti kapital, dobili lokacije za izgradnju pogona po izuzetno povoljnim uslovima, uz obavezu da zaposle određeni broj ljudi sa ovog područja. -Sav privredni razvoj koji danas vidite je iz naših sredstava i jedino se možemo pouzdati u vlastite snage, objasnio je ministar finansija BPK Nudžeim Džihanić i dodao da je u posljednje dvije decenije od kapitalnih investicija u Bosansko-podrinjskom kantonu jedino izgrađen most u mjestu Osanica u koji je Vlada Federacije BiH uložila 1.100.000 KM.

 

Sastanku sa predstavnicima Bosansko-podrinjskog kantona i Općine Goražde prisustvovali su i vijećnici Općine Centar Zora Ostojić, Ahmed Gerin, Senad Alić, Haris Fazlagić, Jasmin Gazija i Amer Kapo. Na kraju posjete gosti iz Sarajeva su posjetili proizvodne pogone izuzetno uspješne firme ''Bekto Precisa''.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti