Volonteri u Općini Centar stiču vrijedna znanja

Općina Centar Sarajevo je, kao prvi lokalni organ uprave u Kantonu Sarajevo, uvela praksu prijema volontera.
Volonteri u Općini Centar stiču vrijedna znanja

Do sada je u službama središnje sarajevske općine volonterski staž obavilo više od 500 osoba koje su bez prethodnog radnog iskustva, osim novih znanja stekli i pravo da konkurišu za radno mjesto. U ovoj lokalnoj zajednici su nastojanja usmjerena da mladi što više nauče, što potvrđuje činjenica da prilikom konkurisanja za budući posao pokazuju zavidan nivo znanja. Na kraju svog jednogodišnjeg staža, dobijaju potvrdu o završetku volontiranja čime su stekli uvjete za apliciranje za posao. Općina Centar predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem za ovu namjenu u svom budžetu izdvaja značajna finansijska sredstva i time pokazuje koliku pažnju posvećuje rješavanju problema nezaposlenosti.

 

Tina Dervišević i Edina Hadžihalilović, između ostalih, završile su svoj volonterski staž u Općini Centar i izrazile zadovoljstvo i zahvalnost jer im je pružena prilika da steknu radno iskustvo koje će im pomoći u pronalasku stalnog zaposlenja.

 

-Tačno prije godinu dana raspoređeni smo u službe gdje nam je određen mentor koji je bio zadužen za stručno usavršavanje i praćenje našeg rada.  Upoznali su nas sa pravima, obavezama i kodeksom ponašanja uposlenika. Nakon godinu dana koju sam provela u Općini Centar, sada mogu reći da sam druga osoba. Ovo je jedno lijepo iskustvo, dosta sam toga naučila i upoznala sam divne ljude, kazala je Tina, koja se ovom prilikom zahvalila Općini Centar i načelniku Bećireviću na pruženoj prilici da obavi volonterski staž, kako bi se u budućnosti mogla zaposliti.

 

Svoje zadovoljstvo nije krila ni Edina koja je volontirala u Službi za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica.

 

-Ovo je jedno divno iskustvo. Godina dana brzo prođe radeći sa ljudima koji su prije svega jako raspoloženi prenijeti svoje znanje na sve nas bez obzira u kojoj službi radite. Moj mentor se nesebično trudio da me uvede u posao, da ga prije svega radim odgovorno i profesionalno. Imala sam sreću da radim na referatu koji se bavi pružanjem pomoći licima koja se nalaze u stanju socijalne potrebe i pored kancelarijskog posla radila sam i terenske posjete strankama. Veliko hvala na ukazanoj prilici da steknem kvalitetno radno iskustvo, istakla je Edina.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti