Razmjena dobrih iskustava između gradskih općina

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar prof. dr. Nedžad Ajnadžić i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić predvodili su delegaciju Općine Centar koja je u ponedjeljak 2. novembra 2015. godine posjetila Općinu Novi grad i Centar za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko” u Halilovićima.
Razmjena dobrih iskustava između gradskih općina

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad Edina Gabela zajedno sa Hamdijom Dizdarom, savjetnikom općinskog načelnika, goste iz središnje gradske općine provela je lokalitetom za čije je uređenje Općina Novi Grad izdvojila 1,5 miliona KM.

O samom historijatu pokretanja ove ideje i izgradnje centra govorio je Hamdija Dizdar koji je upoznao svoje goste da je ova Općina na osnovu odluke Vlade Federacije BiH od Oružanih snaga BiH 17. aprila 2014. godine preuzela prostor bivše kasarne „Safet Zajko“.

–Kako ovaj objekat nije korišten pet godina trebalo nam je zajedno sa komunalnim preduzećem „Park“ šest mjeseci kako bismo očistili teren i krenuli sa izgradnjom centra. Od ukupne površine od 11 hektara obnovili smo oko 40 posto ovog prostora, a ostatak namjeravamo obnoviti naredne godine. Kako bismo olakšali dolazak u centar izgradili smo pješački most i povezali smo biciklističku stazu koja prolazi kroz našu općinu sa ovim centrom, kazao je Dizdar.

 

 

U ovoj fazi projekta Općina Novi Grad je finansirala izgradnju staza za šetnju,  sportske terene, dječija igrališta, prostor za rekreaciju i odmor, pješačku, biciklističku i atletsku stazu, sprave za fitnes na otvorenom, a uz sve to posjetitelji će imati i besplatnu wi-fi mrežu. Prostorom sada upravlja Javno preduzeće „Lokom“.

–Posjećenost parku je odlična i veliko je interesovanje građana, jer se nalazi u blizini urbanog dijela naše općine gdje stanovnici nemaju svoje privatne bašte. Posebno velika posjećenost je vikendom kada brojimo i do 2.000 posjetilaca dnevno. U budžetu za narednu godinu smo planirali finansijska sredstva za nastavak ovog projekta sa novim ugostiteljskim i parkovskim  sadržajima te teniskim terenima i  novim mostom preko rijeke Miljacke, navela je Edina Gabela.

 

Ajnadžić je nakon ove posjete kazao da je zadovoljan današnjom posjetom Centru „Safet Zajko“ i Općini Novi Grad, gdje su razmijenjena dobra iskustva sa domaćinima.

– Ovaj centar je jedan od dobrih primjera kako se na kvalitetan način upravlja prostorom. Projekat koji smo danas vidjeli zaslužuje posebnu pažnju i svaku pohvalu, tim prije što taj javni prostor daje jednu veliku mogućnost građanima, a posebno djeci da uživaju u ovako dobrom ambijentu. Preuzeli smo obavezu da naše dvije općine uspostave bližu saradnju i da ćemo u nju uključiti i druge općine s ciljem preuzimanja dobrih rješenja iz svih lokalnih zajednica. Prihvatili smo inicijativu da će delegacija Novog Grada zajedno sa načelnikom Semirom Efendićem posjetiti Općinu Centar, istakao je Ajnadžić nakon obilaska Centra „Safet Zajko“.

 

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić je nakon obilaska Centra „Safet Zajko“ u prostorijama općine održao sastanak sa gostima iz Centra, gdje je također prisustvovao i Muharem Šabić, ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo.

 

 

Između ostalog na sastanku je vođen razgovor o načinu funkcionisanja Javnog preduzeća „Lokom“, čiji je osnivač i vlasnik Općina Novi Grad, jer postoji ideja da se preduzeće ovakvog tipa osnuje i u centralnoj gradskoj općini kako bi sugrađani dobili uređenije parkove i javne površine.

 

 

Današnjoj posjeti su prisustvovali Slaven Kovačević, dopredsjedavajući Vijeća te vijećnici Zora Ostojić, Amer Kapo, Sead Alić, te savjetnik Haris Vlajčić. 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti