Održana 38. sjednica Općinskog vijeća Centar

Redovna 38. sjednica Općinskog vijeća Centar održana je 29. oktobra 2015. godine. Sjednicu je vodio predsjedavajući Vijeća prof. dr. Nedžad Ajnadžić.
Održana 38. sjednica Općinskog vijeća Centar

 

Budžet za narednu godinu 40.200.845 KM

 

Općinsko vijeće je utvrdilo Nacrt budžeta Općine Centar za 2016. godinu sa pripadajućom odlukom o izvršavanju budžeta koji će biti upućeni u javnu raspravu u trajanju 21 dan. Kao i prethodnih godina građani i ovaj put aktivno učestvuju u kreiranju općinskog budžeta. Prema utvrđenoj metodologiji, u junu 2015. objavljen je javni poziv za dostavu prijedloga projekata iz oblasti komunalne infrastrukture, prostornog uređenja i unapređenja lokalnog ekonomskog razvoja, a sve s ciljem izbora kvalitetnijih projekata koji su u interesu građana. O Nacrtu budžeta će se raspravljati i na zborovima građana mjesnih zajednica, tako da će kroz javnu raspravu biti utvrđeni projekti i aktivnosti u kalendarskoj 2016. godini.

 

Općinski budžet za narednu godinu planiran je u iznosu 40.200.845 KM od čega je 25.431.030 KM planirani tekući prihod, a 14.769.815 KM predstavljaju procijenjena sredstva neutrošena u 2015. godini a dio tih sredstava će biti realiziran do kraja godine. Raspored sredstava tekućih i kapitalnih grantova izvršen je uglavnom na programe koji se godinama finansiraju putem općinskog budžeta, ali se zbog nedostatka sredstava kod više programa moralo ići na znatnije smanjenje, dok su programi za socijalnu zaštitu uglavnom zadržani na istom nivou kao i prethodnih godina. Od značajnijih projekata za narednu godinu planirano je 1,5 milion maraka za izgradnju vodovoda Nahorevo; oko 2 miliona za izgradnju, sanaciju i održavanje lokalnih i nekategorisanih ulica i 650.000 KM za izgradnju ceste Podgaj-Tekija; oko milion i 200 hiljada maraka za sanaciju stepeništa i pješačkih staza; 255.000 KM za sufinansiranje izgradnje poslovnog prostora u objektu u Bolničkoj ulici za ambulantu Višnjik; 800.000 KM za izgradnju skloništa u Kliničkom centru na Koševu...

 

Vijećnici su u raspravi istakli zadovoljstvo što je budžet Općine Centar 40 miliona i što je stabilan i istovremeno ukazali na problem prenošenja iz prethodne u narednu budžetsku godinu velikog iznosa nerealizovanih sredstava za kapitalne projekte. Stoga je naglašeno da tu činjenicu treba imati u vidu kod planiranja kapitalnih projekata za 2016. godinu u cilju njihove efikasnije realizacije.

 

Kako bi žitelji općine Centar bili što potpunije informisani zaključeno je da se pripremi za građane prigodna brošura o budžetu Općine Centar za 2016. godinu.

 

 

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici utvrdilo Nacrt programa svoga rada u 2016. godini koji će zajedno sa Nacrtom budžeta biti upućen u javnu raspravu u trajanju 21 dan.

 

 

 

Vodosnabdijevanje Nahoreva

 

Na dnevnom redu i ove sjednice bilo je vodosnabdijevanje područja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Bijele stijene (općina Centar) i izvorišta Klanice (općina Stari Grad).

 

Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika informisao je Vijeće da su, što se tiče Općine Centar, oba projekta pripremljena i riješeni imovinsko-pravni odnosi. Također je obavijestio da je Općina Stari Grad donijela rješenje o eksproprijaciji zemljišta gdje je izvorište Klanice, ali su vlasnici zemljišta uložili žalbu na to rješenje. Nakon rasprave o ovoj temi usvojen je zaključak da se članovi radnog tima iz Općine Centar zajedno sa predstavnicima udruženja ''Izvor života i zdravlja'' angažuju kako bi se u što kraćem roku odlučilo o žalbi na rješenje o eksproprijaciji zemljišta te da svi učesnici u lancu nastave aktivnosti kako bi što prije započeli radovi na izgradnji vodovoda.

 

 

 

Izabrani novi članovi komisija Općinskog vijeća

 

Na prijedlog klubova parlamentarnih stranaka koje participiraju u radu Općinskog vijeća Centar, razriješeni su pojedini članovi radnih tijela Vijeća i umjesto njih izabrani novi. Tako je članstva u Komisiji za Statut i propise razriješena Lidija Petric i umjesto nje izabran je Bojan Marković. Mirza Zeković razriješen je članstva u Komisiji za sport i na tu dužnost izabran je Dževad Vrabac. Članstva u Komisiji za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama razriješen je Dževad Vrabac i na to mjesto je izabran Zvonko Ivišić. Igor Kamočaji je razriješen dužnosti člana i zamjenika predsjednika Komisije za izbor i imenovanja i mandatno-imunitetska pitanja i na tu dužnost je izabran Slaven Kovačević.

 

 

 

Zakup poslovnih prostorija

 

Općinsko vijeće je donijelo odluke da, neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva, dodijeli u zakup poslovne prostorije Općine Centar u ulicama: Ferhadija 10 (površine 81 m2), Ferhadija 10 (96 m2), Mis Irbina 6 i Sutjeska 18 (suteren) i to pod uslovom da novi zakupci izmire dospjela dugovanja dosadašnjih zakupaca po osnovu neizmirene zakupnine.

 

Imajući u vidu da je Skupština Kantona Sarajevo 7. oktobra 2015. godine usvojila, po skraćenom postupku, Izmjene i dopune Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija, čime je općinama kao zakupodavcima omogućeno da iz općinskih poslovnih prostora isele zakupce koji ne plaćaju zakupninu, Općinsko vijeće je zadužilo Komisiju za poslovne prostorije da odmah pokrene proceduru za usklađivanje Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar sa usvojenim izmjenama i dopunama kantonalnog zakona.

 

Na ovoj sjednici su usvojene izmjene i dopune općinske Odluke o dodjeli stanova na privremeno korištenje ''ruševincima'', kojima se sada omogućava ponovno produženje važnosti odluke o dodjeli stana na privremeno korištenje i to sve dok se trajno ne riješi njihovo stambeno pitanje.

 

Vijeće je donijelo rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata, kao i rješenja o izuzimanju gradskog građevinskog zemljišta od ranijih vlasnika, uz naknadu, u svrhu izgradnje dijela saobraćajnice od Ulice Adila Grebe do Ulice Soukbunar, u skladu sa Regulacionim planom ''Čobanija''.

 

 

 

Nazivi ulica

 

Općinsko vijeće je prihvatilo inicijativu da se novoizgrađena ulica na lokalitetu Skenderija-Podtekija nazove po Muameru Omerbegoviću, borcu Armije RBiH i nosiocu najvišeg ratnog priznanja ''Zlatni ljiljan'' koji je poginuo na tom području. Inicijativa je upućena sa zbora građana Mjesne zajednice ''Skenderija-Podtekija'' i bit će proslijeđena nadležnoj komisiji Kantona Sarajevo. Inicijative za preimenovanje dijelova Ulice Panjina kula vraćene su na doradu. Povodom ove tačke dnevnog reda upućena je inicijativa da općinska Komisija za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti predloži izmjene Pravilnika o postupku davanja mišljenja o utvrđivanju ili promjeni imena ulica na području općine Centar.

 

Vijeće je usvojilo Okvirni program aktivnosti obilježavanja Dana Općine Centar od 2. do 9. maja 2016. godine i usvojilo prijedlog da u Organizacioni odbor za obilježavanje Dana Općine Centar uđu Mustafa Resić, savjetnik načelnika i Jasna Beba, sekretar Općinskog organa uprave. 

 

 

Usvojen Plan zaštite od požara

 

Općinsko vijeće je usvojilo Plan zaštite od požara područja općine Centar i primilo k znanju Informaciju o aktivnostima vezanim za stanje vanjske hidrantne mreže na području općine Centar.  S tim u vezi usvojen je zaključak da se razmotri mogućnost da Općina Centar zajedno sa KJKP ''Vodovod i kanalizacija'' sufinansira sanaciju najprioritetnijih dijelova vanjske hidrantske mreže na Centru. Usvojen je i prijedlog da se, u okviru budžetskih sredstava civilne zaštite, uvećaju sredstva za 10.000 KM Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Bjelave za snabdijevanje pitkom vodom područja Nahoreva sve do završetka izgradnje vodovoda.

 

Vijećnici su i na ovoj sjednici uputili brojne inicijative i pitanja.

 

 

 

 

 


03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti