Danas započela druga faza sanacije Ferhadije na Centru

Nakon dobijanja potrebnih odobrenja i saglasnosti Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo o privremenoj izmjeni režima pješačkog saobraćaja na dijelu Ferhadije koja pripada općini Centar, u utorak 27. oktobra 2015. godine zvanično su započeli radovi na rekonstrukciji drugog dijela ove ulice od Ćemaluše do spomen-obilježja „Vječna vatra“ u Titovoj ulici.
Danas započela druga faza sanacije Ferhadije na Centru

Općina Centar je finansijer projekta u iznosu od 440.000 KM, dok je izvođač radova firma „Sela“, a nadzor vrši firma „Coning“ iz Sarajeva.

 

Kako je predviđeno glavnim projektom, kojeg je uradilo JP „Zenica“, tokom izvođenja radova nakon uklanjanja ploča i podloge prvo će biti urađena rekonstrukcija vodovodne mreže kako bi se stvorili uslovi za uredno vodosnabdijevanje okolnih stambeno-poslovnih objekata. Na ovom djelu Ferhadije će također biti označena staza za kretanje slijepih i slabovidnih osoba.

 

-Komunalna preduzeća su obaviještena da zamijene svoje infrastrukturne instalacije prije finalnih radova odnosno prije izgradnje betonske podkonstrukcije i postavljanja granitnih ploča. Kako je pokazalo iskustvo iz prve faze rekonstrukcije Ferhadije između Gajevog trga i Ćemaluše, koja je okončana prošle godine, poslije ovoga neće biti potrebne naknadne intervencije na sanaciji eventualnih polomljenih ili oštećenih ploča, kazala je Đenita Bogunić-Kešelj iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove. 

 

Radovi su započeli u ovo doba godine kada je smanjen broj turista u gradu i manji je broj pješaka koji prolaze ovim dijelom Ferhadije, a njihov završetak se očekuje za 75 dana, što naravno najviše zavisi od vremenskih uvjeta, dok će izvođač radova pokušati da okonča ovaj projekat do kraja ove godine.

 

Privremena izmjena režima pješačkog saobraćaja  na ovom dijelu Ferhadije važi od 26. oktobra do 9. januara naredne godine. 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti