Renoviranje prostorija Centra za zdravo starenje u završnoj fazi

Predstavnici Općinskog vijeća Centar, predvođeni prof. dr. Nedžadom Ajnadžićem, zajedno sa članovima Komisije za statusna pitanja građana treće životne dobi i Komisije za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i porodične medicine na području općine Centar obišli su u utorak 27. oktobra 2015. godine prostorije u Ulici Maršala Tita 12 (nekadašnji restoran ''La Famiglia'') čije je renoviranje u toku, a gdje će biti smješten budući Centar za zdravo starenje.
Renoviranje prostorija Centra za zdravo starenje u završnoj fazi

 U budžetu Općine Centar za 2015. godinu za tu namjenu planirano je 250.000 KM. Za sanaciju objekta izdvojeno je 200.000 KM, a 50.000 maraka za nabavku potrebnog namještaja. 

-Realizacija ovog projekta ima veliki značaj za građane treće životne dobi sa područja općine Centar. Objekat je u završnoj fazi renoviranja, kazao je u Ajnadžić.

Autorica projektnog zadatka rekonstrukcije prostorija Centra Ljilja Borovčanin-Ćirković istakla je da je tokom izrade projekta primijenila evropska iskustva.

-Osim renoviranog prostora na prvoj etaži u podrumu objekta imamo mogućnosti da napravimo još jednu višenamjensku salu sa platformom za invalide za šta smo pribavili elaborat Instituta za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Sarajevu, te dobili potrebna odobrenja. Ali zbog finansija sada se nismo upuštali u taj dio projekta, navela je Borovčanin-Ćirković.

Arhitekta Zijo Krvavac u ime firme „I.D.E.A“, koja je uradila glavni projekat rekonstrukcije prostora, prezentirao je šta će se nalaziti u prostorijama budućeg Centra.

–Najveća prostorija će služiti za cjelodnevni boravak korisnika Centra i imat će multifunkcionalnu ulogu sa kuhinjom, dijelom za društvene igre i bibliotekom. Također imamo prostoriju za razne vrste obuke, te sobu sa kompjuterima. Toaleti su prilagođeni za stare i invalidne osobe. Na ulazu Centra bit će recepcija te prostorija za smještaj psihologa, naglasio je Krvavac.

Predsjednice dvije općinske komisije za statusna pitanja građana treće životne dobi i za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i porodične medicine Zora Ostojić i Gjulera Dedović-Halilbegović izrazile su zadovoljstvo što je ovaj projekat, koji ima za cilj obezbijediti dostojanstvenu starost građanima treće životne dobi i duže vremena omogućiti njihovu psihofizičku aktivnost, u završnoj fazi, te da se nadaju da će do početka naredne godine Centar biti u funkciji.

Vijećnica Varja Nikolić, inicijator ideje za otvaranje ovog Centra kazala je da su sva svoja dosadašnja iskustva u radu Centra u Novom Sarajevu prenijeli ovdje.

-Tokom trajanja javnih rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar za narednu godinu planiramo provesti anketiranje građana starije životne dobi kako bismo dobili podatke o tome kojim aktivnostima se žele baviti u ovom Centru. Zamisao je da osobe od 60 godina budu uključene kako bi što lakše podnijeli odlazak u penziju, kazala je Nikolić, dok je vijećnik i direktor KJU „Porodično savjetovalište“ Senad Alić dodao da će ova javna ustanova također pokrenuti određene projekte sa Centrom kao što je to slučaj sa onim u Novom Sarajevu.

Kako je predviđeno upravljanje Centrom će preuzeti općinska Služba za rad, zdravstvo i socijalna pitanja koja je također zadužena za nabavku namještaja za potrebe Centra za zdravo starenje.  

Današnjem obilasku prostorija Centra su također prisustvovali i vijećnici Amra Zulfikarpašić, Suvad Kerla, Haris Fazlagić, Amer Kapo, te savjetnici predsjedavajućeg Vijeća Haris Vlajčić i Emir Muminović.  

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti