Civilna zaštita upozorava da treba provjeriti dimnjake i instalacije grijanja

Imajući u vidu da je počela sezona grijanja, Štab civilne zaštite Općine Centar Sarajevo upozorava građane da provjere dimnjake i uređaje za grijanje na plin, struju i čvrsta goriva.

Poznato je da veliki broj građana koristi uređaje za grijanje te standardne i improvizirane dimnjake, ne vodeći računa o njihovom redovnom servisiranju i održavanju, što predstavlja opasnost od eksplozija i požara sa nesagledivim posljedicama. Takve nesreće se najčešće dešavaju u slučajevima korištenja zajedničkog dimnjaka za plinske, električne i uređaje za grijanje na čvrsta goriva.

 

Štab civilne zaštite podsjeća građane da je prije puštanja u rad neophodno pripremiti i provjeriti ispravnost uređaja i prohodnost instalacija za odvod dima i pare te očistiti dimnjake kako ne bi došlo do požara i gušenja ugljen-monoksidom, uz posebnu napomenu da je strogo zabranjeno u istom dimnjaku spojiti plinske i odvode gasova od sagorijevanja čvrstih ogrjevnih materijala.

 

-Pozivamo građane da poduzmu sve mjere opreza kako ne bi došlo do požara i ugrožavanja ljudskih života i materijalnih dobara, a u slučaju izbijanja požara potrebno je odmah pristupiti njegovom gašenju priručnim sredstvima i što hitnije obavijestiti vatrogasce na broj telefona 123, Centar za obavještavanje 121 i policiju na broj 122, naglasili su iz civilne zaštite Općine Centar.