Održana javna rasprava o izmjenama i dopunama Prostornog plana KS

U velikoj sali Općine Centar u četvrtak 22. oktobra 2015. godine održana je javna rasprava o Nacrtu ''B'' faze Izmjena i dopuna Prostornog plana Kantona Sarajevo za period od 2003. do 2023. godine sa Nacrtom odluke o izmjenama i dopunama Odluke o provođenju Prostornog plana Kantona Sarajevo za period od 2003. do 2023. godine.
Održana javna rasprava o izmjenama i dopunama Prostornog plana KS

Na javnoj raspravi su osim predstavnika Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar Alme Sadović i Amele Landžo također učestvovali Aida Mirašćić iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, koje je nosilac pripreme plana i organizator javne rasprave, te Gordana Memišević, Hajrudin Omerbegović i Adnan Šabeta, predstavnici Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, koji je nosilac izrade plana.

 

U uvodnom obraćanju Landžo je kazala da je Skupština KS 29. juna 2015. godine utvrdila Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana KS sa Nacrtom odluke o njegovom provođenju i uputila ih na javni uvid u trajanju od 60 dana i na javnu raspravu.

 

–Svi zaniteresovani su mogli pogledati planske dokumente koji su bili izloženi u Općini Centar od 3. augusta do 2. oktobra ove godine. Nakon ove javne rasprave građani će imati rok od 15 dana da u pisanom obliku dostave svoje primjedbe i prijedloge u Službu za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, istakla je Landžo.

 

Gordana Memišević je ovom prilikom objasnila kako se ovdje radi o dokumentu najvišeg ranga u prostornom planiranju čije smjernice se trebaju provoditi u urbanističkim i regulacionim planovima.

 

- U Kantonu Sarajevo od 1.267 kvadratnih kilometara površine šumsko zemljište zauzima površinu oko 70 posto, građevinsko zemljište oko 30 posto, poljoprivredno oko 11 posto, dok ostatak čine vode i vodne površine. Na području devet općina koje su obuhvaćene ovim prostornim planom postoji oko 36 posto površina koje su pod zaštitom, navela je Memišević.

 

Adnan Šabeta je naglasio da je prostorni plan rađen u digitalnim kartama u omjeru 1:50.000 gdje su osim osnovne namjene prostora navedeni i infrastrukturni sistemi, vodozaštitna zona, područje od kulturno-historijskog razvoja ...

 

–Ovim prostornim dokumentom je obuhvaćeno samo vanurbano područje u KS, a u općini Centar to je područje od Nahoreva preko Mrkovića pa do granice sa općinom Vogošća. Planski će urbana područja biti obuhvaćena kroz gradske urbanističke planove, kazao je Šabeta dok je Hajrudin Omerbegović dodao da je od 2010. godine, otkako je usvojena odluka o pristupanju izradi ovog planskog dokumenta, zaprimljeno oko hiljadu sugestija i inicijativa koje su podnijeli kako pravna tako i fizička lica.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti