Održana prva radionica na temu izrade Strategije razvoja Općine Centar

Nakon što je u septembru održan prvi uvodni sastanak na temu izrade Strategije razvoja Općine Centar u periodu 2016.-2022. godine, na kojem se govorilo o metodologiji i principima planiranja i planu aktivnosti, te o glavnim koracima u izradi ovog jako važnog dokumenta, u velikoj sali Općine Centar u utorak 20. oktobra 2015. godine održana je i prva radionica.
Održana prva radionica na temu izrade Strategije razvoja Općine Centar

Strategija razvoja definiše osnovne smjernice i ključne aktivnosti Općine Centar u planskom periodu, a glavni zadatak je da se u skladu sa savremenim metodologijama i principima planiranja predloži strateški dokument koji će biti okvir za optimalno korištenje resursa općine Centar i vođenje aktivnosti u oblasti privrednog i socijalnog razvoja i rješavanja problema u oblasti komunalne infrastrukture i zaštite okoliša u periodu 2016.-2022. godine.

 

Izrada strateškog dokumenta planirana je u pet faza koje se sastoje od pripremne faze koja je već okončana, druge faze-analize i ocjene aktuelnog stanja, što je i bila tema današnje radionice, na kojoj je Predrag Slomović, koordinator za izradu Strategije, prisutnima ukratko prezentovao trenutno stanje i karakteristike općine Centar, što podrazumijeva izradu realnog profila općine u kojem se nalaze podaci vezani za sve značajne aspekte života, zaštite okoliša i izazova urbanog razvoja ove lokalne zajednice. Druga tema bila je SWOT analiza koja predstavlja sintezu nalaza o internim i eksternim faktorima koji utiču na razvoj lokalne zajednice, nakon čega je uslijedila diskusija.

 

- Urađena je organizaciona struktura, odnosno imenovana su radna tijela za izradu strategije, a to su lokalni razvojni tim Općine Centar, radni tim za oblast lokalnog ekonomskog razvoja, radni tim za oblast društvenog razvoja, te radni tim za oblast zaštite okoliša, urbanog razvoja i komunalne infrastrukture. Nakon prve dvije faze izrade strateškog dokumenta slijede ostale, a to su izrada strateškog okvira te akcionog plana, za šta je potrebno utvrditi projekte, odgovorne institucije za njihovu realizaciju, vremenske okvire i izvore finansiranja. Na kraju procedure izrade Strategije razvoja dolazi njegova implementacija, kazao je Slomović.