Na Kovačima obilježena 12. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe te minutom šutnje na mezaru rahmetli Alije Izetbegovića i spomen-obilježju svim šehidima i poginulim borcima na Kovačima obilježena je 12. godišnjica od smrti prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije RBiH.
Na Kovačima obilježena 12. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Polaganju cvijeća su prisustvovale mnogobrojne delegacije svih nivoa vlasti te ambasadori iz Hrvatske, Slovenije, Palestine, Turske i Makedonije. U ime Općine Centar Sarajevo cvijeće su položili Dževad Bećirević, načelnik Općine i Mustafa Resić, njegov savjetnik, te prof. dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća, Slaven Kovačević, dopredsjedavajući, kao i vijećnici Senad Alić, Edin Šikalo i Haris Fazlagić.


Predsjedavajući Ajnadžić je u najteže ratno vrijeme za Bosnu i Hercegovinu obavljao dužnost komandanta Prvog korpusa Armije RBiH koja je imala zonu odgovornosti u Sarajevu.

-Želim reći da je Alija Izetbegović, po mom mišljenju, jedan od najvećih vizionara rješavanja bosanskohercegovačkog pitanja i državnosti Bosne i Hercegovine i istovremeno jedan od najvećih stratega izgradnje suživota međunacionalnog povjerenja i izgradnje demokratske, suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine, kazao je Ajnadžić.

 

U današnjoj osmrtnici koja je objavljena povodom godišnjice smrti rahmetli Alije Izetbegovića načelnik Bećirević i predsjedavajući Ajnadžić su napisali: Ime i sjećanje na Vas koji ste svoj cijeli život istinski proveli u borbi za ostvarenje najviših ideala ljudskog roda, suverenitet i teritorijalni integritet i napredak svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, ostat će vječno uklesano kao putokaz, svjetionik i izvor nade i dobra u historiji naše zemlje. Čast je bila zajedno sa Vama braniti i odbraniti slobodu i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti