Sportske organizacije koje žele podršku iz budžeta Općine Centar treba da budu upisane u Matičnu evidenciju Sportskog saveza KS

Općina Centar Sarajevo će i ove, kao i proteklih godina, u oktobru mjesecu, kada priprema svoj budžet za narednu godinu, objaviti javni poziv za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti sporta.
Sportske organizacije koje žele podršku iz budžeta Općine Centar treba da budu upisane u Matičnu evidenciju Sportskog saveza KS

S tim u vezi iz općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport podsjećaju sportske organizacije i udruženja da su prilikom prijave projekata za koje traže finansijsku potporu iz budžeta Općine Centar obavezni dostaviti potvrdu o upisu u Matičnu evidenciju Sportskog saveza Kantona Sarajevo.

 

Naime, prema ugovoru između Općine Centar i Sportskog saveza Kantona Sarajevo o vođenju Matične evidencije u sportu za područje općine Centar, potpisanom 17. marta 2015. godine, Općina se obavezala da će prilikom raspisivanja javnog poziva za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti sporta, kao jedan od uslova za prijavu sportskih organizacija, tražiti i potvrdu o upisu u Matičnu evidenciju Sportskog saveza KS. Pomenutim ugovorom je također određeno da će Savez omogućiti Općini Centar da bez naknade raspolaže podacima o registrovanim sportskim organizacijama i udruženjima na njenom području.

 

Uspostavom ove evidencije bit će olakšano provođenje procedure javnog poziva za dostavu projekata iz oblasti sporta za koje se traži finansijska podrška iz budžeta Općine Centar.

 

Inače, matična evidencija u sportu je zakonska obaveza svih sportskih klubova, saveza i organizacija na području Kantona Sarajevo. Implementaciju Matične evidencije u sportu na Kantonu Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je dodijelilo na vođenje i administriranje Sportskom savezu Kantona Sarajevo, na osnovu člana 36. Zakona o sportu KS. Projekt je koncipiran tako da omogući informacijsku osnovu za bolje strateško planiranje sportske politike, savremenije uređenje oblasti sporta i kvalitetniji nadzor nad zakonitošću rada.

 

Informacije o Matičnoj evidenciji sportskih organizacija i prijavi dostupni su na web stranici Saveza: www.sportskisavezks.org.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti