Održana 37. sjednica Općinskog vijeća Centar

U srijedu, 14. oktobra 2015. godine održana je 37. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Zasjedanje je vodio doc. dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća. Prije zvaničnog početka sjednice vijećnici su odali počast za četiri rudara poginula u nesreći koja je dogodila 13. oktobra u trećoj smjeni u jami Begići - Bištrani Rudnika mrkog uglja Kakanj.
Održana 37. sjednica Općinskog vijeća Centar

Općinska izborna komisija

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je razriješilo šest dosadašnjih članova Općinske izborne komisije Centar kojima je istekao mandat i to: Osmu Babića, Nurudina Džihu, Mejremu Pašić, Nasera Čopelja, Borjanu Miković i Vesnu Đogo i na tu dužnost imenovalo: Maju Hadžihalilović, Biljanu Pušonja, Merimu Brdarić, Snježanu Boljanić, Nasera Čopelja i Adila Katicu. Ova odluka stupa na snagu nakon dobijanja saglasnosti Centralne izborne komisije BiH. Mandat članova Općinske izborne komisije traje sedam godina. Za sekretara Općinske izborne komisije Centar Vijeće je imenovalo Aidu Skalonja umjesto Biljane Pušonja koja je razriješena te dužnosti.

 

Podrška investitoru za izgradnju objekta u Kotromanićevoj ulici na Marijin Dvoru

Općinsko vijeće Centar je, u skladu sa zakonom, donijelo odluku da neposrednom pogodbom proda investitoru ''Premier Investment Group'' d.o.o. Sarajevo i ''Managment Development Consulting'' d.o.o. Sarajevo neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište (površine 335 m2) po cijeni 1.500 KM/m2, radi oblikovanja građevinske parcele za izgradnju stambeno-poslovnog objekta na lokalitetu Kotromanićeve ulice 3 na Marijin Dvoru gdje ovi investitori već imaju 1.421 m2 zemljišta za tu namjenu. Za izgradnju pomenutog objekta, čija se vrijednost procjenjuje na oko 20 miliona KM, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je izdalo urbanističku saglasnost.

 

U raspravi o ovoj temi vijećnici su iskazali opredjeljenje da treba podržati investiciona ulaganja koja su za dobrobit Općine Centar i njenih građana te doprinose daljem razvoju i zapošljavanju. Također je naglašeno da se realizacijom ovog investicionog projekta uređuje prostor u centralnoj gradskoj jezgri na lokaciji koja je u velikoj mjeri devastirana ratnim dejstvima. Prodajom pomenutih 335 m2 zemljišta prihod u budžet Općine Centar će iznositi 502.500 KM, a očekuje se i oko 700.000 KM prihoda od naknada po osnovu prirodnih pogodnosti zemljišta i pogodnosti već izgrađene komunalne infrastrukture - rente. S tim u vezi Općinsko vijeće je usvojilo zaključak da se dio novca od te dobiti uloži u prioritetne projekte na području Marijin Dvora, a po zahtjevima stanovnika odnosno savjeta Mjesne zajednice ''Marijin Dvor-Crni vrh'', kao što su obnova parkova i dječijih igrališta i drugo. Usvojena je i preporuka da se koordinira sa investitorom kako bi se sagledale mogućnosti za zapošljavanje nezaposlenih sa područja općine Centar u okviru budućeg investicionog projekta.

 

Imajući u vidu da za predmetnu parcelu postoji zabilježba sudskog spora, što nije zakonska smetnja za prodaju zemljišta, Općinsko vijeće je usvojilo zaključak da se pravno definiše da će investitor snositi eventualnu štetu u slučaju sudske odluke u korist tužitelja, na što se investitor već obavezao.

 

 

Zemljište na Šipu za dalju izgradnju boračkih stanova

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje stambeno-poslovnog objekta K-30 na Šipu radi rješavanja stambenih potreba pripadnika boračke populacije. Riječ je o parceli površine 2.182,10 m2, a za prodaju tog zemljišta će biti proveden postupak javnog nadmetanja – licitacije za koju će biti raspisan javni konkurs.

 

Povodom ove tačke dnevnog reda Općinsko vijeće je usvojilo zaključak kojim zadužuje općinsku Službu za boračko-invalidsku zaštitu da u saradnji sa Ministarstvom za boračka pitanja Kantona Sarajevo sačini do kraja ove godine sveobuhvatnu analizu izgradnje i prodaje stanova za borce putem firme BOOC i kantonalnog Fonda za izgradnju stanova za porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide i demobilizirane borce.

 

 

Saglasnost na Memorandum za podršku ustanovama kulture od značaja za BiH

Općinsko vijeće je odobrilo Memorandum o razumijevanju s ciljem podrške radu ustanova kulture od općeg značaja i interesa za BiH za period 2016.-2018. godine, kao i Aneks broj 5 Memoranduma. Riječ je o dokumentima koje je u ime Općine Centar potpisao načelnik Dževad Bećirević 15. septembra 2015. godine. Općina Centar se potpisivanjem Memoranduma izjasnila da će u naredne tri godine izdvajati po 150.000 KM godišnje za podršku radu ustanovama kulture od općeg značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu, te da će se iznos doniranih sredstava cijeniti prilikom donošenja budžeta za svaku budžetsku godinu.

 

Imajući u vidu veoma težak materijalni položaj ustanova kulture koje su dovedene na rub propasti, Općina Centar im je i prethodnih godina pružala finansijsku i drugu podršku, kazali su vijećnici u raspravi o ovoj temi. Također su istakli da je finansijska potpora do 2018. godine prelazno rješenje dok se konačno ne riješi status državnih ustanova kulture, a među njima i Zemaljskog muzeja i Kinoteke BiH koji su na području općine Centar. Naglasivši spremnost i želju ove lokalne zajednice da im pruži pomoć u korist društvene zajednice, Vijeće je zadužilo Komisiju za kulturu da nakon šest mjeseci izvrši obilazak pomenutih ustanova kulture i dobije saznanja o utrošku sredstava koje im daje Općina Centar. S tim u vezi predloženo je da članovi upravnih odbora tih institucija kulture koje su na rubu egzistencije i opstaju od donacija, tu dužnost obavljaju bez novčane naknade.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti