Današnja stanica „Književnog karavana“ je OŠ „Hasan Kikić“

U sklopu već tradicionalnog „Književnog karavana za učenike osnovnih škola“ književnici Mirsad Bećirbašić i Fahrudin Kučuk 14. oktobra 2015. godine, bili su gosti u OŠ „Hasan Kikić“. Organizator „Književnog karavana za učenike osnovnih škola“ je JU Centar za kulturu „Sarajevo“, a pokrovitelj je Općina Centar Sarajevo.
Današnja stanica „Književnog karavana“ je OŠ „Hasan Kikić“

- Naša gostovanja koristimo da razgovaramo sa učenicima i članovima literarne sekcije. Tu smo uvijek da kažemo nešto što bi moglo da bude uputa ili savjet, jer put od motiva do završenog teksta i uopšte modeliranja teksta, u školama je i dalje prilično mistificiran. Fahrudin i ja se nadamo da svojim dolaskom i neposrednim kontaktom sa literarnim talentima dajemo jedno ohrabrenje i da ovim demistificiramo poziv pjesnika, kazao je književnik Bećirbašić.

 

Susreti sa piscima iz lektire kod djece uvijek bude posebne emocije i to su edukativni i zabavni susreti koji djecu motivišu na aktivnije čitanje, a knjigu nakon tih druženja doživljavaju kao prijatelja koji će ih pratiti kroz cijeli život.

- Ovo su jedinstvene prilike koje treba više prakticirati jer tu ima djece koja će i nas sutra naslijediti i bit će nam drago ako i mrvicom učinimo na tom tragu da djeca prepoznaju sebe kao pjesnika. Velika zahvalnost ide Općini Centar jer mi ne možemo sami doći i pokucati na vrata, ovo ipak treba biti organizovano i na neki način univerzalno da svaka škola ima mogućnost da ugosti pisca, istakao je Kučuk.

 

Domaćini današnjeg zanimljivog i edukativnog druženja bili su učenici od drugog do četvrtog razreda OŠ „Hasan Kikić“.

-Izrazio bih veliku zahvalnost Općini Centar koja je uvijek bila blagonaklona prema piscima počevši od saradnje sa Društvom pisaca pa evo sa Centrom za kulturu. Nama koji pišemo puno znači ta pažnja koju nam poklanja Općina Centar iz prostog razloga što je svaki susret sa čitaocima posebno vrijedan i doživljaj koji daje smisao našem pisanju sa jedne strane, a s druge strane vraća djeci knjigu koja je osnovni identitet, naglasio je Bećirbašić.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti