Nastavak projekta ''Hljeb i mlijeko za penzionere''

Početkom svakog mjeseca 333 penzionera sa područja Centra dolaze na blagajnu Općine i uzimaju po 50 KM koje dobijaju u okviru projekta „Hljeb i mlijeko za penzionere“.
Nastavak projekta ''Hljeb i mlijeko za penzionere''

Koliko ova pomoć najstarijoj populaciji znači govori podatak da prvog dana u mjesecu većina penzionera dođe po novac prije početka radnog vremena.

 

 –Projekat kojeg već petu godinu realizuje Služba za rad, socijalna pitanja i zdravstvo Općine Centar, osim penzionera, također obuhvata i 50 korisnika u stanju socijalne potrebe starosti preko 65 godina života, a koji nisu ostvarili pravo na penziju. Svi koji žele ostvariti pravo na ovu pomoć mogu ispuniti zahtjev kojeg mogu dobiti na Info-punktu Općine Centar kojeg će predati na protokol zajedno sa potrebnom dokumentacijom. Nakon toga naš mobilni tim službe izlazi na teren i radi provjeru podataka. Prednost kod odabira korisnika ove pomoći imaju osobe koje su ostvarile pravo na subvencioniranje troškova grijanja, pravo na tuđu njegu i pomoć, te pravo na topli obrok u nekoj od narodnih kuhinja u Kantonu Sarajevo, istakla je Mersida Veiz, stručni saradnik iz oblasti socijalne zaštite u Službi za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar.

 

Uslovi koje penzioneri moraju ispunjavati da bi ostvarili pravo na ovu pomoć je da imaju minimalnu penziju odnosno da ukupna primanja domaćinstva ne prelaze iznos od 326 KM, ne mogu biti vlasnici motornih vozila niti poreski obveznici, te površina stambenog prostora za jednog člana domaćinstva mora iznositi do 44 kvadratna metra, a sa svakim članom domaćinstva dozvoljena površina stana se povećava za deset kvadrata. Za lica preko 65 godina starosti bez ostvarenog prava na penziju osim navedenih uslova za auto, stan i poreske obaveze, također moraju biti korisnici stalne socijalne pomoći koju su ostvarili putem Centra za socijalni rad KS i da nemaju bližih srodnika koji su u obavezi da se brinu o njima.

 

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za ovu namjenu je izdvojen iznos od 200.000 KM.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti