Projekat proizvodnje jagodičastog voća u općini Centar

Predsjedavajući Općinskog vijeća doc. dr. Nedžad Ajnadžić, u utorak je organizovao sastanak u Općini Centar na kojem su bili prisutni vijećnici Mustafa Mulić i Eso Tucaković, te Fahrudin Kurtović, pomoćnik načelnika, predstavnici mjesnih zajednica „Pionirska dolina-Nahorevo“ i „Soukbunar“ kao i Šaćir Hrustemović, sekretar Udruženja „Istočna Bosna“.
Projekat proizvodnje jagodičastog voća u općini Centar

O razlozima sastanka prisutne je upoznao Hrustemović.

–Jedan od ciljeva rada našeg udruženja je pomaganje održivog povratka u istočnu Bosnu. Proizvodnja jagodičastog voća posebno malina i jagoda jedan  je od projekata kojeg smo pokrenuli i kojeg sada, osim na području istočne Bosne, također želimo pokrenuti i u općini Centar. Nakon što se prijave svi zainteresovani za ovaj projekat stručnjaci dolaze da urade analizu zemljišta, radi se podjela sadnog materijala i obezbjeđuje sistem za navodnjavanje. Također je obezbijeđen otkup cjelokupnog prinosa jagodičastog voća, kazao je Hrustemović.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je istakao da ovaj projekat izvršna i zakonodavna vlast Općine Centar snažno podupire.

–Mogu se prijaviti svi zainteresovani koji imaju zemlju u privatnom vlasništvu ili uzetu pod zakup. Također, Općina Centar će sagledati mogućnost da se zemljište u njenom vlasništvu da u zakup za ovu namjenu. U općinskom budžetu za narednu godinu planirat ćemo finansijska sredstva za podsticaje svima koji se počnu baviti ovom djelatnošću. Sa načelnikom Dževadom Bećirevićem sam dogovorio finansijski okvir za početak izgradnje vodovodne mreže na Nahorevu, što očekujemo u skorijem vremenskom periodu, a što je jedan od preduslova za uspješno bavljenje ovom granom poljoprivredne proizvodnje, naveo je Ajnadžić.

 

Ovim projektom će biti obuhvaćeni stanovnici četiri mjesne zajednice: „Pionirska dolina-Nahorevo“, „Hrastovi-Mrkovići“, „Betanija-Šip“ i „Soukbunar“. Dogovoreno je da se za petnaest dana organizuje novi sastanak investitora, otkupljivača i poljoprivrednih stručnjaka sa zainteresovanim građanima kako bi se dogovorile pojedinosti oko početka realizacije ovog projekta.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti