Zahvaljujući prevenciji u općini Centar nema opasnosti od poplava i klizišta

Služba civilne zaštite Općine Centar Sarajevo, u okviru svojih redovnih aktivnosti, u stanju je pripravnosti i prati stanje na terenu, shodno informacijama Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite o količinama padavina i procjenama eventualne opasnosti od poplava, pokretanja klizišta i drugih prirodnih nesreća.
Zahvaljujući prevenciji u općini Centar nema opasnosti od poplava i klizišta

Prema riječima Vahida Bećirevića, pomoćnika općinskog načelnika i rukovodioca Službe civilne zaštite Općine Centar, na području središnje sarajevske općine za sada nema opasnosti od izlijevanja vodotoka i pokretanja klizišta.

-Trenutna aktivnost naše službe je da stalno provjeravamo stanje na terenu. Područje općine Centar je, prvenstveno zbog geografskog položaja, pošteđeno opasnosti od poplava, rekao je Bećirević i naglasio da Općina Centar, kad su u pitanja klizišta i poplave, dugi niz godina ulaže velika finansijska sredstva u preventivne aktivnosti u oba segmenta.

 

Samo u posljednjih deset godina iz namjenskih sredstava izdvojeno je oko 12 miliona maraka u sanaciju klizišta. Osim toga, Općina Centar je u periodu od 2009. do 2015. godine uložila oko pola miliona KM u projekt uređenja i regulacije korita Koševskog potoka.

-Jedini od vodotoka koji je kritičan jeste dio Koševskog potoka od izlaska iz Pionirske doline do Psihijatrijske klinike, a koji nije ucijevljen. Već dugo, oko šest godina, ulažemo u projekt regulacije i uređenja korita Koševskog potoka, kojeg smo u više faza realizirali u saradnji sa Gradskom upravom Sarajeva, a sada i sami finansiramo jer Gradska uprava, iako je nadležna i nosilac projekta, nema finansijskih sredstava. Upravo sada radimo tender za odabir projekta i lokacije kako bi se nastavili radovi na sanaciji i uređenju korita Koševskog potoka i riješili najkritičnije tačke. Za tu namjenu imamo na raspolaganju 80.000 KM. Projektom će biti obuhvaćena izgradnja potpornih zidova, sanacija i čišćenje korita na pojedinim dijelovima gdje se to ocijeni kao prioritet. Na proljeće nastavljamo radove na sanaciji, ne samo korita Koševskog potoka, već i njegove pritoke Nahorevskog potoka, u Ulici Svetozara Ćorovića, gdje su tokom posljednjih poplava bile ugrožene dvije kuće i gdje smo morali evakuisati dvije porodice. Planiramo tu izgraditi potporni zid dužine 30-40 metara, istakao je Bećirević.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti