Završen 8. Dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“

U okviru Dječije nedjelje na sceni u Jelićevoj pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo, a u organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu „Sarajevo“, od 6. do 9. oktobra održan je Dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“ gdje su odigrane pozorišne predstave za djecu koje je pogledalo više od hiljadu osnovaca.
Završen 8. Dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“

-Sve predstave su bile besplatne. Ovo jedan od najljepših festivala koje JU Centar za kulturu „Sarajevo“ radi u sklopu Dječije nedjelje. Na festivalu je odigrano pet predstava, likovna radionica i dramska radionica koju je vodila Jasna Diklić. Ove godine smo pružili puno radosti i mislim da je Dječiji festival i ovaj put pokazao punu opravdanost svoga postojanja, kazao je direktor Centra za kulturu Senad Bostandžić.

 

Posljednjeg dana festivala održana je predstava „Bajka o čarobnom sviraču “ čuvenog autora Tode Nikoletića u izvedbi dramske sekcije nižih razreda „Sedme osnovne škole“ iz Blažuja.

Pored predstave „Bajka o čarobnom sviraču“, pred mališanima iz osnovnih škola igrane su predstave „Lutke nam pričaju“ autora Sabita Agića, „Čarobnjaci sa šumskog izletišta“ Narodnog pozorišta iz Tuzle, „Mi smo mala družina“ i „Bajkine bajke“ u režiji Safeta Hadžimehanovića. Također je postavljena i likovna izložba „Čarobna kućica“, te dramska radionica za nastavnike osnovnih škola koju je vodila Jasna Diklić.

 

Škole iz kojih su učenici gledali predstave su: OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“, OŠ „Hasan Kikić“, Katolički školski centar, OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, OŠ „Alija Nametak“, OŠ „Musa Ćazim Ćatić“, KJU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“, te JU „Djeca Sarajeva“. Predstavama su prisustvovali i mališani iz Starog Grada, odnosno dva razreda iz OŠ „Vrh Bosne“ i OŠ „Hamdija Kreševljaković“.