Podrška Općine Centar aktivnostima boračkog udruženja ''Unija veterana''

U petak, 9. oktobra 2015. godine u Općini Centar Sarajevo potpisan je protokol na osnovu kojeg je iz općinskog budžeta dodijeljeno 1.000 KM Jedinstvenoj organizaciji boraca ''Unija veterana'' Općine Centar za obilježavanje 21. godišnjice pogibije Esada Ese Bajramovića, načelnika štaba 105. motorizovane brigade koji je poginuo 7. novembra ratne 1994. godine na Nišićkoj visoravni.
Podrška Općine Centar aktivnostima boračkog udruženja ''Unija veterana''

U ime JOB ''Unija veterana'' protokol je potpisao predsjednik Enver Krluč, koji je tom prilikom uputio riječi zahvalnosti Općini Centar i načelniku Dževadu Bećireviću za ovu donaciju kao i za dugogodišnju finansijsku i svaku drugu podršku aktivnostima njihovog boračkog udruženja.

-Općina Centar predvođena načelnikom Bećirevićem je svijetli primjer kako treba voditi brigu o boračkoj populaciji koja je danas, nažalost, na marginama društva. Zahvaljujući Općini Centar, sa kojom imamo odličnu saradnju i koja dugi niz godina pomaže naše, ali i ostala boračka udruženja sa njenog područja, JOB ''Unija veterana'' realizira više značajnih projekata. Oni su prije svega namijenjeni članovima našeg udruženja koji su slabog materijalnog stanja i na rubu egzistencije. Osim dodjele jednokratne novčane pomoći koja im je neophodna, finansijski pomažemo edukaciju djece iz boračkih porodica za stručna zvanja, kao i odlazak svake godine po 30 naših članova na zdravstvenu rehabilitaciju i banjsko liječenje, istakao je Krluč.

 

Da Općina Centar posvećuje posebnu pažnju očuvanju tekovina naše borbe protiv agresije u proteklom ratu i njegovanju sjećanja na branitelje koji su ugradili svoje živote u slobodnu domovinu Bosnu i Hercegovinu, najbolje pokazuje dostojno obilježavanje svake godine Dana slavne 105. motorizovane brigade - 18. februara.

-Zahvaljujući ovoj lokalnoj zajednici, danas imamo spomen-obilježje Mala kula na Grdonju gdje je i Muzej 105. brigade kojeg posjećuju mlade generacije kako bi spoznali istinu o ratnim dešavanjima koja ne smiju biti zaboravljena. Također redovno obilježavamo i godišnjice pogibije naših hrabrih komandanata, kao što je Eso Bajramović, naglasio je Krluč.

 

Potpisivanju protokola prisustvovala je Aida Alijagić, viši stručni saradnik u općinskoj Službi za boračko-invalidsku zaštitu.