Održan početni trening „Uvođenje planova integriteta na lokalnom nivou u okviru projekta Jačanje integriteta u lokalnim samoupravama“

U Općini Centar Sarajevo u četvrtak 8. oktobra 2015. godine održan je početni trening pod nazivom „Uvođenje planova integriteta na lokalnom nivou u okviru projekta Jačanje integriteta u lokalnim samoupravama“ kojeg realizira Udruženje za borbu protiv korupcije “Transparency International” BiH uz podršku Vlade Kraljevine Holandije.
Održan početni trening „Uvođenje planova integriteta na lokalnom nivou u okviru projekta Jačanje integriteta u lokalnim samoupravama“

Treningu je prisustvovao savjetnik načelnika Općine Centar Mustafa Resić, koji je u ime načelnika Dževada Bećirevića potpisao pismo namjere kojim Općina i zvanično pristupa ovom projektu.

-Mi podržavamo sve projekte koji mogu pomoći da se uspostavi jedan konzistentan sistem borbe protiv korupcije i da se utvrde ciljevi, vrijednosni orijentiri, međunarodni standardi i pravila, koji će na ovom planu pomoći da institucije mogu imati valjane, praktične, provodive instrumente borbe protiv najvećeg zla današnjeg vremena, koje narušava sistem socijalne sigurnosti građana. Zahvaljujemo se Vladi Kraljevine Holandije koja podržava, ne samo ove projekte, nego i druge ekonomske i razvojne reforme uprave i vjerujem da ćemo nakon treninga u septembru 2016. godine uspješno donijeti plan integriteta. Radi se o veoma osjetljivom pitanju na koje treba dati prave odgovore, utvrditi jasnije i bliže instrumente kojima ćemo omogućiti da se sva finansijska sredstva, koja se ubiru na osnovu prihoda, doprinosa koje izdvajaju građani, koriste u skladu sa ciljevima koji znače napredak i na tom putu ćemo smanjiti mogući rizik od zloupotreba koje se iskazuju koruptivnim radnjama, kazao je Resić.

 

Današnji trening je prvi od osam planiranih za uspostavljanje i kreiranje planova integriteta, na kojem su predstavnici TI BiH prezentovali projekat i predstavili program treninga. U navedeni projekat, koji se provodi u saradnji sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i Savezima općina i gradova na nivou Federacije i Republike Srpske, uključeno je dvadeset općina koje su grupisane u četiri grupe.

 

Današnjem treningu prisustvovale su četiri općine: Centar Sarajevo, Istočna Ilidža, Bratunac i Srebrenica.

 

Prema riječima Lejle Ibranović. v.d. izvršnog direktora “Transparency International” BiH, današnji seminar je dio širih napora i nastavak aktivnosti koje ovo Udruženje provodi na lokalnom nivou s ciljem unapređenja transparentnosti i odgovornosti integriteta u radu jedinica lokalne samouprave.

-Istraživanja koja smo proveli prethodnih godina su pokazala da je od nekoliko analiziranih segmenata antikorupcijski segment zapravo onaj koji je najmanje razvijen i da je neophodno raditi sa jedinicama lokalne samouprave na unapređenju cjelokupne transparentnosti, odgovornosti i integriteta u njihovom radu. Planovi integriteta su jedan od preventivnih mehanizama i radi se o jednom dokumentu putem kojeg se vrši procjena antikorupcijskih kapaciteta jedne institucije, odnosno njene otpornosti na korupciju. Identificiraju se sporne, odnosno problematične tačke koje postoje u radu institucije, analiziraju se pozicije, aktivnosti i procedure, kako bi se na kraju identificirale mjere koje će u konačnici otkloniti koruptivne rizike i smanjiti mogućnost njene pojave. Bitno je naglasiti da smo kreirali priručnik za uspostavljanje i kreiranje planova integriteta i uskladili tu metodologiju sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i Savezima općina i gradova na nivou Federacije i Republike Srpske, istakla je Ibranović.