Održan sastanak predstavnika Općine Centar i potencijalnih stranih investitora

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar doc. dr. Nedžad Ajnadžić i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić, u srijedu 7. oktobra 2015. godine, održali su drugi sastanak sa predsjednicom Bosansko-mađarskog društva Marikom Strack i predstavnicima firme „Kozgep“ Tiborom Palfijem (Tibor Palffy) i Ferencom Sigetijem (Ferenc Szigeti) iz Budimpešte, a povod je bila prezentacija kapitalnih projekata na području općine Centar.
Održan sastanak predstavnika Općine Centar i potencijalnih stranih investitora

Sastanku su također prisustvovali i Eso Tucaković, vijećnik, Hajrudin Mulić, direktor firme „Centrotrans“, Mensur Peljto, predsjednik Bosansko-mađarskog društva i Haris Vlajčić, savjetnik, koji su ovom prilikom predstavili nekoliko kapitalnih projekata za koje su investitori iz Mađarske pokazali interesovanje.

 

Na početku sastanka predsjedavajući Ajnadžić i savjetnik Resić su kazali da su počašćeni što imaju priliku razgovarati sa veoma kredibilnim investitorima.

-Ono što konkretno danas možemo ponuditi jesu tri projekta, za koje vjerujemo da će biti interesantni investitorima, a za koje smo pokrenuli određene procedure izrade projektne dokumentacije na koju potencijalni investitori mogu dati svoje prijedloge. Mi procjenjujemo da su ovo najinteresantniji i najbolji projekti na teritoriji općine Centar. Mi danas ne očekujemo gotovo rješenje, ali ono što se vama danas nudi jeste mogućnost da učestvujete u finansiranju realizacije pomenutih projekata na bazi koncesije, javnog privatnog partnerstva ili u kombinaciji ova dva oblika investiranja, istakao je Ajnadžić.

 

Vijećnik Tucaković, kao predsjednik Savjeta MZ „Soukbunar“ na čijem području je planirana izgradnja sportsko-rekreativnog centra na Zlatištu, gostima iz Budimpešte je prezentovao idejni projekat ovog centra.

-Centar treba biti izgrađen na zemljištu površine 6,5 hektara što predstavlja jednu od najatraktivnijih lokacija u Kantonu Sarajevo. Na toj lokaciji je predviđena izgradnja sportsko-rekreativnog parka sa žičarom, te hotela i restorana. Glavni projekat je u fazi izrade, naglasio je Tucaković.

 

Mulić je prezentovao projekte izgradnje dvije podzemne garaže sa poslovnim sadržajima kod Narodnog pozorišta i na lokaciji sadašnjeg parkinga kod Gradske tržnice Markale.

-Na lokaciji kod Tržnice Markale je planirana izgradnja garažno-poslovnog centra ukupne površine 36.000 kvadratnih metara, sa 700 parking mjesta i gotovo 16.000  kvadrata za poslovni i tržni centar, kancelarije i hotel. Pribavili smo sve potrebne dozvole i izmirili troškove rente i izgradnja ovog centra može početi odmah. Za podzemne garaže kod Narodnog pozorišta kapaciteta 530 parking mjesta u toku je izrada glavnog projekta i pribavljanje odgovarajućih dozvola, istakao je Mulić.

 

Današnja posjeta gostiju iz Mađarske predstavlja nastavak septembarskih pregovora oko budućih ulaganja u kapitalne investicije na području općine Centar, dok je za kraj oktobra ove godine dogovoren naredni sastanak investitora iz Mađarske i predstavnika Općine Centar.